Dissabte publiquem a Regió7 la llista de 1.600 manresans privats de llibertat durant el franquisme

El diari Regió7 publicarà aquest mateix dissabte, 9 de juliol, els primers resultats d’un nou projecte de la nostra Associació: un cens amb les dades dels manresans i manresanes que van patir privació de llibertat sota el franquisme. La llista -de la qual s’oferirà una versió provisional- inclourà un total  de 1.670 noms de persones nascudes o residents a Manresa que, en un moment o altre de les seves vides, van patir privació de llibertat per causes polítiques, en el període comprès entre els anys 1939 i 1975.

Aquest treball de recerca -que ha rebut una beca del ministeri de la Presidència- inclourà les dades d’aquelles persones que van ser ingressades no tan sols en presons, sinó també en camps de concentració, batallons de treballs forçats, colònies disciplinàries i altres unitats de càstig del sistema penitenciari franquista. Un cop completat -entre la tardor i l’hivern-, el cens serà allotjat en una pàgina web dins el portal memoria.cat, des d’on es podran fer consultes en línia.

Per fer el treball s’han consultat fons de l’Arxiu Comarcal del Bages i l’Arxiu Municipal de Manresa, els sumaris dels consells de guerra dipositats al Govern Militar de Barcelona, els historials penitenciaris de l’Arxiu Nacional de Catalunya i la documentació dipositada a l’Arxiu Militar de Guadalajara, dependent del ministeri de Defensa. També s’han consultat fons familiars de caràcter privat.

El propòsit de publicar aquesta llista a Regió7 és que tothom qui ho desitgi pugui corregir-la -en el cas que hi detecti errors-, o bé ampliar-la, sigui perquè hi falten noms, sigui perquè hi falten dades. Totes aquelles persones que hi vulgueu col·laborar podreu posar-vos en contacte amb nosaltres a través del correu presos@memoria.cat. També podreu adreçar-vos a Regió7 (al tel. 93 877 22 33, o bé al carrer Sant Antoni M. Claret. 32), on prendran nota del vostre missatge i ens el faran arribar. Al cap d’uns dies, ens posarem en contacte amb vosaltres, per recollir la informació que pugueu facilitar. També us agrairem que pugueu aportar documentació o material gràfic que creieu que sigui d’interès.

Buscar a tot memoria.cat