Dimecres, acte en record del periodista Josep Maria Planes, en el 80è aniversari del seu assassinat

Aquest dimecres, 24 d’agost, es compleixen 80 anys de l’assassinat del periodista manresà Josep Maria Planes (1907-1936) per escamots de la FAI. Per aquest motiu, la Comissió de l’Any Planes –de la qual forma part la nostra Associació- ha organitzat un acte de record i homenatge a aquesta insigne personalitat, que tindrà lloc aquest mateix dimecres, a les 20:30 h, a la cruïlla del carrer de la Canal (lloc on va néixer) amb el carrer del Born. L’acte consistirà en uns breus parlaments, lectures d’articles seus i una atuació musical.

Prèviament, entre les 17:00 i les i 20:00 h, i des de la plaça de Sant Domènec, es farà una “Visita a la Manresa Desconeguda”, basada en els espais d’oci nocturn a la ciutat dels anys 20 i 30, a través dels textos de Planes.

Josep M. Planes és considerat un dels millors periodistes de Catalunya; pioner del periodisme d’investigació, va ser fundador i director de la revista “Imatges”, del setmanari “El Be Negre” i articulista en les publicacions més rellevants de la seva època. És també un referent de catalanitat i republicanisme. Les seves darreres paraules -publicades el 19 de juliol de 1936-, immediatament després del cop d’estat del general Franco- van ser: “Ara més que mai: Visca Catalunya! Visca la República!”.

La Comissió de l’Any Planes es va constituir amb l’objectiu que el periodista sigui nomenat manresà il·lustre.

Buscar a tot memoria.cat