Dimecres 22: presentem el web “Les últimes detencions del franquisme a Manresa (octubre – desembre 1975)”

Dimecres vinent, dia 22 de desembre, a les 8 del vespre, presentem el darrer projecte de l’Associació: el web “Les últimes detencions del franquisme a Manresa (octubre – desembre 1975)”, que ha comptat amb el suport del Memorial Democràtic.

La presentació es portarà a terme a  l’Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa (Via de Sant Ignasi, 40) i tindrà la presència de Maria Jesús Bono, directora general de la Memòria Democràtica.

El nou web aporta documentació inèdita, un anàlisi dels fets i una trentena d’entrevistes a les víctimes, familiars i advocats del que es considera l’última gran operació repressiva de la dictadura a la Catalunya central.

Al voltant de 25 militants antifranquistes de Manresa i Berga, vinculats a les Plataformes Anticapitalistes, al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i al sindicat Comissions Obreres (CC OO), van passar per la caserna de la Guàrdia Civil manresana la setmana del 9 al 16 d’octubre de 1975. Aquesta operació va provocar el desmantellament d’una bona part del comitè local del PSUC i la caiguda del seu aparell de propaganda.

L’impacte social es va veure incrementat amb el coneixement de les múltiples tortures infringides per la Guàrdia Civil i l’empresonament de cinc d’aquests detinguts, que van passar prop de dos mesos entre la presó de Manresa i la Model de Barcelona. La mort del general Franco i la consegüent amnistia van permetre que fossin alliberats.

Al mateix Museu es pot visitar fins al dia 30 de gener l’exposició “El moviment obrer i sindical al Bages: de la clandestinitat a la legalitat”, comissariada pe Gal·la Garcia.

Buscar a tot memoria.cat