Dimarts dia 25: presentació dels llibres de Joan Esculies, “Tarradellas, una certa idea de Catalunya” i “Josep Fornas, el solucionador”

 

El proper dimarts 25 d’octubre, a les 19 h, a la llibreria Parcir de Manresa (c. d’Àngel Guimerà, 74), s’hi presentaran els llibres:

  • Tarradellas, una certa idea de Catalunya
  • Josep Fornas, el solucionador. L’home de Tarradellas a Catalunya

Els dos llibres, editats per Pòrtic, han estat escrits per l’historiador manresà Joan Esculies i seran presentats per l’historiador i membre de l’Associació Memòria i Història de Manresa Genís Frontera.

El llibre Tarradellas, una certa idea de Catalunya, és la primera biografia exhaustiva escrita sobre el polític Josep Tarradellas, qui ha passat a la història per haver estat el president de la Generalitat de Catalunya a l’exili i el restaurador de la institució a finals del franquisme. Amb una trajectòria política a Esquerra Republicana de Catalunya de més de seixanta anys, dels quals vint-i-sis a la presidència de la Generalitat, l’extens treball d’Esculies ens explica la història de pràcticament l’únic protagonista destacat de la generació de la República que va aconseguir ser-ho de nou durant la Transició.

Finalment, a Josep Fornas, el solucionador. L’home de Tarradellas a Catalunya, Esculies s’allunya de l’exili però no abandona Tarradellas, sinó que li segueix les passes des de l’interior, des de l’antifranquisme, de la mà del polític i editor Josep Fornas, peça clau de la resistència clandestina, gran conspirador i, durant quinze anys, l’home de confiança del president de la Generalitat exiliada a la Catalunya resistent. Sense aquest vincle permanent de Fornas amb Tarradellas, el retorn i el desenllaç de la “certa idea de Catalunya” d’aquest últim, de segur que hauria estat ben diferent.

Buscar a tot memoria.cat