Dijous 8 de juliol: reconeixement al moviment veïnal de Manresa i projecció del documental PERIFÈRIA

El dijous 8 de juliol, a les 19 h, tindrà lloc al Teatre Conservatori de Manresa, un acte organitzat per l’Associació cultural El Galliner, Òmnium Bages-Moianès i l’Associació Memòria i Història de Manresa, que inclourà dues parts:

 

  • El reconeixement als centenars de persones que van formar part del moviment veïnal de Manresa entre els anys 1960 i 1979.

 

  • La projecció del documental PERIFÈRIA, que tracta de l’evolució del moviment veïnal a Santa Coloma de Gramenet dels anys 60 ençà i del paper clau que hi va jugar l’arquitecte Xavier Valls, com a ideòleg del pla d’urbanització de la zona i com a persona absolutament compromesa amb el veïnat i la ciutat, i que dissortadament fou una de les víctimes de l’atemptat d’Hipercor el 1987.

 

El moviment reivindicatiu dels barris d’arreu del país va permetre que la ciutadania s’organitzés i que es creessin les associacions de veïns per defensar el bé comú.

El documental està basat en el llibre ‘De suburbi a ciutat’ de la periodista i escriptora Odei A. Etxearte de Santa Coloma de Gramenet. La direcció és de Xavi Esteban i Odei A. Etxearte i el guió, a més d’ells dos, és d’Èrika Sánchz i Xavier Valls, fill de l’arquitecte abans esmentat.

Aquí podeu llegir l’article “La vida i la mort de Xavier Valls“ d’Ignasi Aragay sobre el gran arquitecte de Santa Coloma de Gramenet, publicat al diari ARA diumenge passat. Aragay afirma que “Xavier Valls va canalitzar les energies i la mobilització ciutadana per anar més enllà d’accions puntuals i confegir el Pla Popular d’Alternativa Urbana, tot un programa per fer places i carrers asfaltats, mercats, escoles, ambulatoris, transport públic… En fi, perquè Santa Coloma passés de perifèria abandonada a ciutat vivible.”

 

I aquí trobareu una entrevista als fills de l’arquitecte Xavier Valls, amb el títol “Si el que va passar a Santa Coloma hagués passat a Barcelona, s’estudiaria a totes les universitats”.

Les invitacions per assistir a l’acte es poden aconseguir a partir del dimarts 29 de juny per Internet al web del Kursaal i a les taquilles del mateix Kursaal. L’aforament del Teatre Conservatori està limitat al 70% per normativa de seguretat.

 

Buscar a tot memoria.cat