Dijous 27: commemoració a Manresa del Dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust

Una conferència en línia de Dory Sontheimer, un recorregut per les stolpersteine i un acte de sensibilització a la plaça de Sant Domènec

 

Manresa se suma un any més a la commemoració del dia internacional en memòria de les víctimes de l’holocaust, que se celebra internacionalment cada 27 de gener en record de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz i dels milions de persones assassinades pel nazisme. I ho farà a través de diverses activitats adreçades especialment als centres de secundària de la ciutat i obertes al públic en general. La programació està organitzada per l’Ajuntament de Manresa, els centres educatius impulsors del projecte Manresa-Mauthausen i l’Associació Memòria i Història de Manresa.

La programació d’enguany s’iniciarà dijous a les 10 de matí amb una conferència on-line de Dory Sontheimer –que aporta un testimoni únic sobre l’exili, la deportació i l’Holocaust-. L’activitat va adreçada a tots els centres de batxillerat de la ciutat, que s’hi podran connectar telemàticament. També s’hi poden connectar persones particulars. Per poder-hi participar caldrà sol·licitar prèviament l’enllaç de la sessió a patrimonicultural@ajmanresa.cat. Aquest acte es fa amb la col·laboració del Grup DEMD (Exili, Deportació iHolocaust) del Departament d’Educació i Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Després de la conferència, a les 11.30 h, s’ha organitzat un itinerari per les stolpersteine de la ciutat amb apadrinament i neteja de llambordes, que durà a terme l’alumnat dels instituts participants: Lluís de Peguera, Pius Font i Quer i Manresa Sis.

Cada grup finalitzarà el seu recorregut a la plaça de Sant Domènec, on a les 13 h es farà un acte amb lectures i aportacions diverses per part de l’alumnat amb un gest d’homenatge als deportats manresans als camps de concentració nazis a la placa commemorativa instal·lada en aquest espai cèntric de la ciutat. L’acte comptarà amb la presència de l’alcalde de la ciutat, la regidora de Cultura i el regidor d’Ensenyament.

 

La commemoració a les xarxes

Tothom que hi estigui interessat pot resseguir la història de vida de les persones manresanes que van patir l’horror del nazisme als camps de concentració a través de l’itinerari audioguiat “Les stolpersteine: homenatge als deportats manresans als camps de concentració nazis”, disponible en xarxa a: www.manresa.cat/itineraris_espais_memoria. També podeu consultar el web de Memoria.cat dedicat específicament als deportats manresans: www.memoria.cat/deportats

A més, l’Amical de Mauthausen i la Xarxa Mai Més de Municipis contra el Feixisme, de la qual Manresa forma part, proposen per a tota la ciutadania una acció simbòlica amb la voluntat de fer visible la commemoració a les xarxes, tot recollint una iniciativa que es realitza en l’àmbit internacional. Es tracta d’encendre una espelma davant d’un monument o un espai de memòria, fer-li una fotografia o un vídeo i posteriorment penjar-la a les xarxes socials, sota els hashtags #MemòriaDignitatJusticia, #RecordVíctimesHolocaust, #AmicalMauthausenXarxaMaiMés i #OneDay. Tothom qui vulgui s’hi pot sumar. A Manresa es pot fer davant la placa dedicada als deportats manresans que hi ha a la Plaça Sant Domènec, als contraforts del Teatre Conservatori o bé en alguna de les stolpersteine de l’itinerari.

Vegeu més informació al web de l’Ajuntament.

Buscar a tot memoria.cat