Dijous 20: inauguració d’una exposició i presentació d’un llibre sobre els refugiats

L’Associació Memòria i Història de Manresa ha col·laborat en l’exposició “Els refugiats. L’altra cara de la Guerra Civil a Manresa”

Obra de l’artista manresà Anselm Corrons destinada a la Llar de l’Infant l’any 1936, que es podrà veure durant l’exposició. (Museu Comarcal de Manresa. Fotografia de Santi Viladrich)

Coincidint amb el Dia Mundial de les Persones Refugiades, el dijous 20 de juny, a partir de les 18 hores, al Museu de Manresa, l’Ajuntament de Manresa i el Museu de Manresa han organitzat l’acte “Refugiats ahir i avui”, en el qual es presentarà l’exposició “Els refugiats. L’altra cara de la Guerra Civil a Manresa” i el llibre “Hem hagut de marxar”, de Laia de Ahumada. L’acte es tancarà amb el testimoni de dues persones que explicaran les seves vivències com a refugiades.

L’acte servirà per recordar tant les persones que van viure aquesta experiència en el passat com les que la viuen en l’actualitat.

Manresa va acollir durant la Guerra Civil 3.000 persones que fugien de les tropes franquistes i els va proporcionar assistència humanitària. Eren majoritàriament dones, infants i ancians que fugien del terror. L’exposició “Els refugiats. L’altra cara de la Guerra Civil a Manresa” posa de manifest la situació dels refugiats a casa nostra durant la guerra, una situació que la mostra explica a través de peces com el cartell que l’artista manresà Anselm Corrons va crear el 1936 per demanar acollida per als fills dels milicians que lluitaven al front. També inclou vitrines amb documentació com ara targetes de racionament, fitxes d’acollida de refugiats i retalls de notícies procedents de l’Arxiu Comarcal del Bages.

La mostra, però, també oferirà una visió actual de les persones refugiades i dels conflictes a partir de diferents peces artístiques que convidaran a la reflexió. Les peces són obra de l’artista Montserrat Gual Rodríguez i de l’alumnat del CFGM d’Assistència al Producte Gràfic Imprès (APGI) de l’Escola d’Art de Manresa. L’alumnat ha treballat les obres com a litografies fruit de la proposta artística i participativa de la plataforma Stop Mare Mortum ‘Rostres de la Mediterrània’ per reflexionar sobre la situació que viuen les persones refugiades que intenten arribar a Europa a través del mar Mediterrani.

L’exposició forma part de la proposta Memòria en Xarxa que promou la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, la coordina l’Oficina del Patrimoni Cultural i ha comptat amb la col·laboració de l’Associació Memòria i Història de Manresa.

La mostra es podrà visitar del 20 de juny al 29 de setembre, de dimarts a dissabte de 18 a 20 h, a les sales del claustre del Museu de Manresa.

Escoltar els testimonis

Durant l’acte “Refugiats ahir i avui” es presentarà el llibre “Hem hagut de Marxar” de Laia de Ahumada, que recull el testimoni de sis joves migrants que expliquen el recorregut viscut des que van marxar del seu país fins a l’actualitat. Tot seguit, es podrà escoltar la veu de dos testimonis de refugi internacional que explicaran la seva experiència. L’acte tindrà compta amb una fila zero de les organitzacions assistencials que ofereixen servei a les persones refugiades actualment a Manresa, com Creu Roja, Apip Acam, Fundació Tomàs Canet i Fundació del Convent de Santa Clara. Finalment, hi haurà una cloenda artística a càrrec de Txema Rico.

La commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades l’han organitzat conjuntament l’Ajuntament de Manresa, a través de les regidories de Cooperació i Ciutadania i de Cultura, i el Museu de Manresa.

Podeu veure tota la informació sobre els refugiats a Manresa al web Cens de refugiats a Manresa durant la Guerra Civil. Els protagonistes d’una història oblidada.

Buscar a tot memoria.cat