Dijous 14: testimonis de la guerra de Síria i de la guerra civil espanyola

Aquest dijous, 14 de juny, a les 19:30, a l’Espai Manresa 1522 (carrer del Mestre Blanch, 4), tindrà lloc una taula rodona amb la participació de testimonis de la guerra i l’exili del 1939 i de l’exili actual de Síria. El diàleg ens recordarà paral·lelismes entre situacions aparentment llunyanes, però de plena actualitat. L’acte és organitzat per l’Associació Catalana per la Pau i l’Associació Memòria i Història de Manresa.

 

Hi participaran:

 

Llorenç Planes Casals, que parlarà del seu tiet, l’escriptor Ferran Planes Vilella, exiliat el 1939

Joan Caminal Giménez, que parlarà del seu besavi, Joan Corominas Reig, exiliat el 1939

Safi Alhafez, músic sirià, director d’orquestra del Cor Internacional del Teatre de l’Estat a Stuttgart.

Joan Babelli, artesenc d’origen sirià, implicat en diferents projectes de suport als refugiats a Síria i al Líban.

Teresa Palop (Associació Catalana per la Pau)

Conxita Parcerisas (Associació Memòria i Història de Manresa)

 

Tancarà l’acte la música del sirià Safi Alhafez

 

Paral·lelament es presentarà l’exposició “’Barcelona-Elna. Alep – Mafraq. Refugiades de Lluny i de Prop”, elaborada per l’Associació Catalana per la Pau, que posa de manifest el paral·lelisme entre dos episodis de cooperació internacional que s’han donat en diferents moments i espais de la història: la dels deportats de la Guerra Civil espanyola que buscaven refugi a França i l’actual èxode de la població siriana que, actualment, necessita travessar fronteres per tenir una esperança de vida.

 

L’exposició estarà a l’Espai Manresa 1522 fins al 17 de juny (de 6 a 8 de la tarda i caps de setmana) i a partir del dia 18 i fins el 30, a La Plana de l’Om (de 5 a 8 del vespre).

 

L’exposició forma part de les activitats que es duran a terme durant aquest mes juny sota el lema “Manresa amb les persones refugiades” i en motiu del Dia Internacional de les Persones Refugiades, el proper dimecres 20 de juny. El conjunt d’activitats estan coordinades pel Programa de Cooperació, en el marc del Pla de sensibilització, i compten amb la col·laboració d’ONGD i d’entitats culturals de la ciutat, i de la Diputació de Barcelona.

 

Trobareu més informació de l’exposició a: www.mhic.net/wp-content/uploads/2018/02/llibret_exposicio_refugiades.pdf

Febrer de 1940. D’esquerra a dreta: Josep Arnal, Ferran Planes, Pere Vives i Joaquim Amat-Piniella, aleshores integrants d’una Companyia de Treballadors Estrangers, al Loira.
Buscar a tot memoria.cat