Des d’avui es pot escoltar a Internet la veu de Joaquim Amat-Piniella

Recuperat l’enregistrament de l’entrevista que Montserat Roig va fer a l’autor de “K.L. Reich”, en què recorda les seves vivències als camps nazis

Malgrat les deficiències de la gravació, el document sonor, d’una hora i 38 minuts de durada, té un gran valor

El web de Joaquim Amat-Piniella (www.memoria.cat/amat) del portal de webs www.memoria.cat, ofereix des d’avui un document sonor inèdit d’un gran interès: la gravació de l’entrevista que Montserrat Roig va fer a l’autor de K.L. Reich l’any 1973, quan estava preparant el llibre Els catalans als camps nazis.

D’aquesta entrevista fins ara només se’n coneixien els textos resumits que l’escriptora va publicar i que aquest web va recollir des de la seva creació en un apartat. Ara, per primera vegada, podem escoltar-ne l’àudio íntegre, amb les preguntes de Montserrat Roig i el testimoni en primera persona que Joaquim Amat-Piniella ofereix de les vicissituds que va patir des que va travessar la frontera francesa (juliol de 1939), fins que va ser alliberat de Mauthausen, el maig de 1945.

L’entrevista té una durada d’una hora i 38 minuts. La qualitat de la gravació no és gaire bona, ja que no es va enregistrar en condicions idònies. Per facilitar-ne la comprensió, s’acompanya l’àudio de la transcripció íntegra de l’entrevista.

La cinta de casset original es troba al fons Montserrat Roig de l’Arxiu Nacional de Catalunya, institució que conserva la documentació de l’escriptora i que ha tingut cura de la neteja i digitalització del document sonor.

Montserrat Roig va dedicar el llibre Els catalans als camps nazis precisament a Joaquim Amat-Piniella. Al pròleg, hi va escriure que devia l’existència de l’obra “a Amat-Piniella, al seu encoratjament, al seu relat, a la seva vida…

El Web de Joaquim Amat-Piniella va ser destacat l’any 2004 pel jurat del IV Premi Lletra de pàgines web de literatura catalana per ser “un punt obligat de referència sobre l’autor pel volum i la qualitat de la informació i la documentació aplegades”.

Aquí es pot escoltar la gravació íntegra de l’entrevista (dividida en dues parts) i una selecció de 13 talls significatius.

Buscar a tot memoria.cat