Demanem que Josep Maria Planes sigui nomenat manresà il·lustre

La nostra Associació Memòria i Història de Manresa és una de les entitats impulsores del procés ciutadà per aconseguir que el genial periodista Josep Maria Planes i Martí (1907-1936) sigui nomenat manresà il·lustre.

Josep Maria Planes ha estat un dels millors periodistes de la història de Catalunya i una persona totalment compromesa amb el país. La seva trajectòria professional fou extraordinària: fundador i director de la revista “Imatges” als 23 anys; director de l’històric setmanari humorístic “El Be Negre” als 24 anys i assidu col·laborador de les publicacions més prestigioses de l’època com “La Rambla”, “Mirador” i “La Publicitat”. Va ser pioner del periodisme d’investigació al nostre país, però també en va ser la primera víctima. Membres de la FAI van assassinar-lo, l’agost del 1936, quan només tenia 29 anys.

Un dels webs de memoria.cat està dedicat específicament a Josep Maria Planes. Ofereix, entre altres informacions, documentsimatges, la biografia, més d’un centenar d’articles seus, extrets de les hemeroteques, una selecció d’opinions seves i un recull d’articles i comentaris de diferents intel·lectuals sobre la seva personalitat i obra. Especialment commovedor és el testimoniatge dels escriptors Avel·lí Artís Gener, Tísner, i Antoni Farreras quan recorden com es van assabentar de la mort del gran escriptor manresà i també l’entrevista a Josep Planas i Iglésias, nebot del periodista, i Francesc Planas i Serra, masover del mas les Planes, que expliquen com era Planes i en recorden la darrera estada al mas.

Amb la finalitat de donar a conèixer més la figura i obra del periodista manresà s’ha preparat un “any Planes” amb un conjunt d’activitats que hauran de culminar d’aquí un any amb l’acte de proclamació de Josep Maria Planes i Martí com a manresà il·lustre i la col·locació del seu quadre al saló de plens de l’Ajuntament.

Buscar a tot memoria.cat