Avui fa 75 anys el president Lluís Companys fou afusellat

Avui fa 75 anys que Lluís Companys, president de Catalunya, fou afusellat per ordre del general Franco. Les seves últimes paraules, davant del piquet d’execució, van ser: “Per Catalunya!”.

En el seu testament polític, redactat poc abans, escrivia: “La meva petitesa no podia esperar una fi més digna. Per Catalunya i el que representa de Pau, Justícia i Amor“.

Us recomanem de llegir la seva darrera i commovedora carta adreçada a Carme Ballester, la seva segona esposa.

Us recordem també que fa poc hem agrupat en un web tots els documents relacionats amb Lluís Companys que hem trobat els darrers anys en diferents arxius: www.memoria.cat/lluis-companys

I, finalment, fer-vos saber que l’acte institucional previst per a avui, a les 19:00 h, al Palau de la Generalitat, en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura franquista, tindrà una doble presència bagenca: la participació de la compositora Laura Casaponsa -membre de l’Associació Memòria i Història de Manresa-, i la intervenció de Rosa Soler, filla de l’alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Agustí Soler Fosas, que fou executat al Camp de la Bota. En aquesta entrevista que ens va concedir fa temps Rosa Soler ens explicava la darrera visita que ella i la seva mare li van fer a la Model i com ell, bo i agafant-se als barrots de la cel·la, va cridar: “Aneu amb el cap ben alt pertot arreu. Sóc innocent. No he matat ningú! Aneu amb el cap ben alt”.

Buscar a tot memoria.cat