Arriba a Manresa l’exposició “On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya”

 

“On són?” és la pregunta que milers de persones es fan respecte els seus familiars desapareguts durant la Guerra Civil: assassinats a la rereguarda, afusellats per la dictadura franquista o, la majoria d’ells, morts al front o en algun hospital de campanya. L’exposició “On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya” intenta donar resposta a les persones que tenen familiars desapareguts durant la Guerra Civil.

L’exposició es podrà visitar a la sala del claustre del Museu de Manresa, amb entrada lliure, del 28 de setembre al 15 de novembre, en el següent horari: de dimarts a dijous, de 10 a 14 h, els divendres i els dissabtes, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h,  i els diumenges i festius, de 10 a 14 h.

La mostra, organitzada per la Direcció General de Memòria Democràtica i la Direcció General de Difusió de la Generalitat de Catalunya i comissariada per la historiadora i professora Queralt Solé Barjau, està pensada per donar a conèixer a la ciutadania el que s’està fent respecte de les fosses comunes a Catalunya i el que s’ha fet amb anterioritat, destacant les actuacions d’exhumacions iniciades durant la mateixa Guerra Civil per part de la Generalitat republicana. Així mateix, informa dels resultats d’aquestes actuacions i posa tres exemples de famílies que estan cercant o han cercat i localitzat el seu familiar desaparegut durant la guerra.

Alhora, és un homenatge i un reconeixement a les persones que tenen familiars no localitzats. A l’exposició es pot veure com es fa la recerca d’un desaparegut, com s’exhuma una fossa comuna i què succeeix amb les restes que s’identifiquen i amb aquelles que no poden ser identificades. Consta de sis àmbits que tenen com a eix central les fosses comunes, els desapareguts i les famílies.

En l’exposició també s’hi pot localitzar un QR que permetrà als visitants inscriure, mitjançant un formulari, a familiars desapareguts durant la guerra o la postguerra.

Activitats complementàries

Al voltant de l’exposició, el Museu de Manresa organitzarà algunes complementàries per tal d’ampliar i aprofundir en el coneixement de les fosses comunes de la Guerra Civil i la seva exhumació, les quals seran anunciades properament.

La visita guiada a l’exposició s’oferirà als centres de secundària per a poder gaudir de guiatges en hores concertades. Els centres ho hauran de sol·licitar al Museu de Manresa, a través del correu electrònic museu@ajmanresa.cat o bé el telèfon 93 874 11 55.

Paral·lelament, els dies 6 i 7 d’octubre, i dins dels actes programats per la Fira Mediterrània, el Claustre del Museu tindrà lloc l’espectacle “L’enterrador”, a càrrec de Teatre de dos, estretament vinculat a la temàtica de l’exposició i que traslladarà l’espectador a la postguerra i a les fosses per a explicar el sistema que utilitza l’enterrador per identificar i acomiadar els morts que han traspassat abruptament, víctimes de la injustícia. Aquests dos dies l’exposició ampliarà horaris per tal que l’espectador pugui completar el visionat de l’espectacle amb la visita a la mostra.

 

 

Buscar a tot memoria.cat