Ara fa 75 anys: catalans confinats a l'”Hotel ciment” de Cervera

Ara fa 75 anys, immediatament després d’acabada la guerra, nombrosos catalans van ser confinats en un antic magatzem de ciment de Cervera que les autoritats franquistes van convertir en centre de depuració. Els detinguts anomenaven aquell sinistre lloc amb el sarcàstic nom d’Hotel ciment. Les condicions d’estada hi eren infrahumanes i els detinguts havien de respirar la pols del ciment que hi havia pertot.

L’Associació Memòria i Història de Manresa us mostra un vídeo extret del documental Viure en una dictadura. Els primers anys del franquisme a Manresa (1939-1959), on dos manresans que van ser detinguts el 1939 a l’Hotel ciment i a la Universitat de Cervera, Pere Sobrerroca i Francesc Terra, tornen a visitar els dos llocs al cap de 68 anys, i una manresana, Rosa Dosrius, recorda com el seu cunyat també hi va estar empresonat.

L’Hotel ciment, que durant molts anys va ser propietat de l’empresa Cros, va ser enderrocat fa poc temps. Actualment, al seu lloc s’hi troba el supermercat Mercadona.

Aquí podeu veure el vídeo i un reportatge gràfic de la gravació.

Buscar a tot memoria.cat