Acte d’homenatge als deportats i col·locació de 4 stolpersteine (13/5/2021)

 

Manresa ha homenatjat 6 manresans més que van patir els horrors dels camps nazis i s’han col·locat quatre stolpersteine amb els noms d’Antoni Cano Martínez, Julià Commes Claros, Felip Díez Sada i Antoni Meca Sánchez. A part d’aquestes dues persones, s’ha homenatjat a Joan Lladó Mas (nascut a Manresa però domiciliat prop de Calaf, i que va morir a Ravensbrück) i Bonifaci Servitja. En aquest darrer cas, la stolperstein, de comú acord amb la família i l’Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola, es col·locarà al seu domicili natal.

Després de la seva col·locació, en cadascuna d’elles, un grup d’alumnes dels instituts Lluís de Peguera, Pius Font i Quer i Lacetània han fet un acte de commemoració amb la lectura de la biografia de la persona deportada i unes lectures i interpretacions musicals. Els tres instituts formen part del Projecte Manresa-Mauthausen i de la Xarxa d’instituts Mai Més, contra el feixisme, impulsada per l’Amical de Mauthausen.

L’acte central d’homenatge s’ha desenvolupat a l’Espai 1522. Hi ha intervingut la regidora de Cultura, Anna Crespo; l’historiador Jordi Pons, autor de la recerca; l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, i la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech.

També hi ha assistit Juan Manuel Calvo, de l’Amical de Mauthausen, que va facilitar aquests nous noms de deportats a l’Associació Memòria i Història de Manresa, a partir dels quals Jordi Pons va fer la recerca dels seus itineraris vitals a diferents arxius europeus, i l’entitat va treballar en la localització dels seus familiars, alguns dels quals van poder assistir a l’homenatge.

Després de l’acte, s’ha dipositat un ram de flors a la Plaça de Sant Domènec, davant de la placa col·lectiva amb els noms de tots els deportats, en la qual s’hi han afegit els noms de les persones identificades i homenatjades enguany.

Ressò als mitjans

Manresa honora els seus deportats (Regió7, 14/5/2021)

Manresa ret un sentit homenatge a quatre manresans deportats als camps de concentració nazis (Nació Manresa, 14/5/2021)

El Memorial Democràtic ha instal·lat 28 llambordes Stolpersteine a Manressa des del 2017 (Vídeo del Memorial Democràtic)

El Memorial Democràtic instal·la 4 noves llambordes Stolpersteine a Manresa (Vídeo del Memorial Democràtic)

Twitter de l’Associació Memòria i Història de Manresa

 

Buscar a tot memoria.cat