9 i 15 de setembre: el Kursaal ofereix dos espectacles relacionats amb la memòria històrica

Antoni Benaiges i els seus alumnes de l’escola de Bañuelos de Bureba.

 

El Kursaal de Manresa ofereix aquest mes dos espectacles relacionats amb la memòria històrica:

EL MAR: VISIÓ D’UNS NENS QUE NO L’HAN VIST MAI
Divendres, 9 de setembre – 20h. A la Sala Gran

És la història d’una promesa que no es va poder complir, la que va fer un mestre als seus alumnes: anar a veure el mar. El mestre era Antoni Benaiges. Els alumnes eren els nens i nenes de l’escola rural de Bañuelos de Bureba (Burgos).

L’any 1934 el jove mestre català Antoni Benaiges arriba a l’escola rural de Bañuelos de Bureba. Pocs mesos després paga de la seva butxaca una impremta i un gramòfon. Des de llavors els alumnes publiquen les seves emocions, somnis i pensaments. El gener de 1936, els nens i les nenes publiquen ‘El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca’. El mestre els promet que aquell estiu els portarà a Catalunya perquè coneguin el mar. Però el cop d’estat militar del 18 de juliol del 1936 contra la República ho impedirà. El 25 de juliol de 1936 Benaiges és afusellat.

La història d’Antoni Benaiges i els seus alumnes ha inspirat un llibre (Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar), una exposició, un documental, la present obra de teatre i aviat s’iniciarà el rodatge de la pel·lícula “El maestro que prometió el mar”, on un dels escenaris escollits és el poble de Mura.

https://www.kursaal.cat/programacio/acte/el-mar-visio-duns-nens-que-no-lhan-vist-mai

 

Vegeu més informació a: https://desenterrant.blogspot.com/

 

El GEGANT DEL PI
Dijous, 15 de setembre – 19h A la Sala Petita

En Pau és un home de 33 anys. S’acaba de comprar un pis amb la seva dona al barri del Raval de Barcelona. És feliç amb la seva feina i la Judit.

S’estimen, es miren amb amor i tendresa mentre van traient de les caixes tots els objectes i els col·loquen al seu lloc: un cartell de Tortell Poltrona, un electrocardiograma, fotos de família feliç; un dinar de Nadal, Setmana Santa, un salt a la piscina… recorda com estimava el seu avi. El seu avi era franquista.

‘El gegant del Pi’ és un procés de creació per trobar les paraules de tots els silencis que habiten en una família, un poble. És una autoficció de l’herència rebuda, d’un intent per encarar la construcció d’una llar. Es pot fugir del passat familiar? Pau Vinyals reflexiona sobre la influència del passat familiar en les persones:

https://www.kursaal.cat/programacio/acte/el-gegant-del-pi

 

 

 

Buscar a tot memoria.cat