9 d’abril: Navàs tindrà les primeres plaques Stolpersteine de l’Estat espanyol, en record de les víctimes als camps nazis

El proper 9 d’abril l’Ajuntament de Navàs col·locarà 5 plaques Stolpersteine, en record dels 5 navassencs que moriren a Mauthausen o Gusen. Seran les 5 primeres que s’instal·len a l’estat espanyol. A Europa n’hi ha unes 48.000.

Les Stolpersteine són unes plaques individualitzades que recorden als deportats als camps nazis. Stolpersteine significa pedra que fa ensopegar. Es tracta de llambordes de 10cm x 10cm fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de cada persona i que es col·loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar lliurement abans de ser empresonades i deportades. És un projecte de l’escultor Gunter Demnig que relaciona art i memòria.

El 9 d’abril, a les 12 del migdia, a la Plaça de l’Ajuntament de Navàs, es col·locaran 4 d’aquestes 5 plaques, corresponents als 4 veïns de la localitat (Antoni Barberà Pla, Esteve Flotats Caus, Jaume Obradors Grífol i Ramon Sala Besa. Aquest darrer fou alcalde durant la Guerra Civil per ERC). L’acte comptarà amb la presència del propi artista i dels descendents dels homenatjats. A primera hora de la tarda s’instal·larà la darrera placa, corresponent a Josep Soler Torrens, a la colònia tèxtil de Palà de Torroella, d’on era originari.

Podeu veure més informació en aquest enllaç

Buscar a tot memoria.cat