Mor Xavier Sitjes i Molins

L’historiador, advocat, erudista i humanista Xavier Sitjes i Molins ens ha deixat a l’edat de 99 anys. Va néixer a Sallent el 1921 i es va establir a Manresa el 1946. Ha estat un referent antifranquista pel seu compromís en defensa de les llibertats socials i nacionals. Fou membre de l’Assemblea del Bages i de l’Assemblea de Catalunya i advocat de múltiples causes relacionades amb la repressió franquista. Fou un dels fundadors i primer secretari de la delegació d’Òmnium Cultural a Manresa i participà en diferents entitats culturals. Estudiós i divulgador del patrimoni medieval i barroc, va ser guardonat amb el Premi Bages de Cultura i la Medalla de la Ciutat de Manresa al Mèrit Cultural.

Aquí trobareu una entrevista realitzada el 2010 per Joaquim Aloy i Pere Gasol, on parla de la República, la guerra i el franquisme, entona “El cant del poble”, explica com va presenciar l’intent d’assassinat del líder d’Estat Català Marià Homs, de com van saber que el seu pare no estava a la llista dels que el Comitè Revolucionari de Sallent volia matar, de les persones que coneixia que van ser assassinades el 1936 i d’altres que van ser executades el 1939. També refereix les seves trobades amb maquis, la negativa a assistir a la recepció del general Franco durant la primera visita que féu a Manresa, les seves conviccions independentistes, el fet que va ser la primera persona que va publicar en català a Manresa durant el franquisme, les seves trobades amb Jordi Pujol, les discrepàncies que -com a militant d’Unió Democràtica de Catalunya- mantingué amb Josep Antoni Duran i Lleida, la seva participació a l’Assemblea del Bages i a l’Assemblea de Catalunya i diferents aspectes de la repressió franquista.

Aquí també reproduïm tres instàncies que Xavier Sitjes va presentar el 1976 al governador civil per demanar permisos per un recital de Lluís Llach, una conferència sobre el català, i un acte per al salvament del Casino i de la Casa Lluvià, que en aquells moments estaven amenaçats de destrucció.

Xavier Sitjes i Molins ens deixa un gran record. Transmetem el nostre condol a la seva família.

Buscar a tot memoria.cat