4 nous articulistes escriuran els seus “records personals” a www.memoria.cat

Quatre manresans més s’incorporen al conjunt de persones que escriuen les seves vivències a l’apartat “records personals”, de www.memoria.cat: Àngels Arrufat Dalmau, Joan-Esteve Guillaumet Pérez, Ignasi Segon Comellas i Jaume Torras i Rodergas.

 

Àngels Arrufat Dalmau (Manresa 1956). Llicenciada i catedràtica en Educació Física, professora d’aquesta matèria a l’institut Can Jofresa de Terrassa i al Lluís de Peguera. Pionera del futbol femení. Aficionada a la fotografia, membre de Foto Art Manresa i de Quaderns de Taller. La seva secció es titula “Records viscuts” i en el seu primer article ens parla dels cursets i campionats escolars del Club Natació Manresa de fa anys.

 

Joan-Esteve Guillaumet Pérez (Manresa 1952). Fotoperiodista. Va participar en la lluita antifranquista militant al PSUC, i en la creació de l’AA.VV. de la Barriada Saldes-Plaça Catalunya. “Quan els llocs ja no són el lloc” és el títol del seu apartat. Al seu primer -i extens- article hi trobem la mirada de casa seva, la seva família, el veïnat, la vida quotidiana… des dels ulls d’un infant, i amb la por de tenir el pare amb llibertat provisional.

 

Ignasi Segon Comellas (Manresa, 1950). Membre de l’Agrupament Sant Francesc Xavier (1963-1976). Docent, autor de nombrosos materials didàctics i impulsor de l’Aplec de Mestres, de la comissió de la Casa de la Culla, Grups de treball de Mestres, i de la CODEP. La seva secció es diu “Temps passat amb mirada d’ara” i el seu primer article el dedica a fer memòria de l’important Agrupament Escolta Sant Francesc Xavier amb un text acompanyat de dotze fotografies.

 

Jaume Torras i Rodergas (Balsareny, 1943). Promotor de nombroses activitats culturals, socials i antifranquistes a Balsareny i a Manresa, on anà a viure el 1971, i membre actiu de diferents entitats. Fou director de l’Obra Social i Cultural de la Fundació Caixa de Manresa i subdirector general d’aquesta entitat per l’àrea de l’acció social. Al seu primer article, titulat “L’escola franquista”, explica com eren les escoles en aquell temps de dictadura ferotge i com el seu mestre arribà a denunciar la seva mare a la Guàrdia Civil perquè ensenyava als fills contes en català. El títol del seu apartat: “Les petites històries fan la gran història”.

 

La finalitat dels “records personals” és recollir vivències d’infància i joventut de diferents manresans i manresanes que ens permetin conèixer o enriquir el nostre passat.

 

Trobareu els articles dels diferents col·laboradors en aquest enllaç: https://www.memoria.cat/records-personals.

 

La majoria d’articles els anem donant a conèixer a través del Facebook i el Twitter de Memoria.cat. Fins ara ja hi participen Josep Arola Sierra, Josep Maria Bertran Teixidor, Francesc Comas Closas, Xavier Domènech Sala, Josep Fuentes Ribas, Juli Grandia Cortina, Ramon Majó Lluch, Josep Ma. Massegú i Bruguera, Ignasi Perramon i Carrió, Josefina Recasens Guitart, Jaume Serra i Carné, Francesc Serra Feu, Jaume Serra Fontelles, Joan Maria Serra Sala i Joan Vilamala i Terricabres.

 

 

Els germans Torras Rodergas.
Any 1964: Cerimònia de la “promesa” de minyons escoltes als jardins de la Cova de Sant Ignasi, de Manresa, amb la presència del pare Ferran Torra Sisquella.
Buscar a tot memoria.cat