30 curtmetratges de la Manresa d’abans, a Memoria.cat

A memoria.cat hem agrupat en un sol apartat tots els curtmetratges de la Manresa antiga que conté el nostre portal. A partir d’ara podreu visualitzar-los a l’apartat següent:

www.memoria.cat/films

En aquest nou apartat podreu trobar tres blocs de continguts:

10 curts d’abans de la República (amb imatges de les enramades de les Escodines, aplecs a Joncadella i al Suanya, la construcció del Teatre Kursaal, la visita d’Alfons XIII a Manresa o les impressionants estampes d’una batalla de flors al Passeig).

7 films del període de la República enregistrats pel manresà Josep Arola i Romo (fan referència a episodis com la visita del president Macià, l’homenatge al diputat Joan Selves, les festes del tercer aniversari de la República i l’ambient de les eleccions del 16 de febrer de 1936).

13 curts del franquisme: inclouen un film sobre l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat i els 12 reportatges que es conserven del NODO relacionats amb Manresa, amb imatges com les visites del general Franco, l’estada del cardenal Spellman a la Cova, l’enterrament de Josefina Vilaseca, la fira de mostres de 1969 i la inauguració de la carretera Manresa-Abrera.

Es tracta d’unes imatges d’un gran valor testimonial que ens mostren una part de la nostra història recent, tant des de la perspectiva de fragments de la vida quotidiana (tradicions populars, celebracions festives…), com des de la perspectiva de moments singulars, relacionats amb esdeveniments sobretot de caràcter polític i religiós. Algunes d’elles recullen els rostres manresans i manresanes anònims, que sense ser-ne conscients van convertir-se en protagonistes d’un document històric. D’altres permeten visualitzar els canvis radicals que el paisatge urbà de la capital del Bages ha experimentat en els darrers temps.

Buscar a tot memoria.cat