balanç 2014

PROJECTES DE MEMORIA.CAT
REALITZATS L’ANY 2014

 

Al llarg del 2014 hem pogut tirar endavant tots aquests projectes:

Hem creat el web “Vivències del temps de la Guerra (1936/39) a Manresa”, que conté un centenar de vídeos de 15 testimonis.

Hem penjat al web del franquisme 200 vídeos de 16 testimonis.

Hem incorporat més testimonis orals al web dels bombardeigs franquistes.

Hem tret a la llum unes memòries inèdites de la presó de Manresa redactades per Francisco Gros que hi va estar empresonat entre 1939 i 1942.

També hem publicat les memòries de Juan Cintas Cintas, un almerienc establert a Manresa del 1932 al 2007.

Hem editat una altra publicació inèdita, les “Vivències” de Lluís Soldevila i Mominó (Manresa, 1931), i hem penjat a la xarxa 32 vídeos on explica els seus records de la guerra i la postguerra.

També hem penjat al nostre portal entrevistes a Jaume Navarro i Torras (Manresa, 1920) i Josep Tomàs Cabot (Manresa, 1930).

Hem publicat el dietari de la manresana Maria Farré sobre la Guerra Civil a Manresa, redactat quan tenia 13 i 14 anys.

Hem recuperat el sumari judicial del president del Comitè Revolucionari Antifeixista de Manresa, Rafael Corvinos Barraca.

Hem donat a conèixer una carta dels companys de cel·la d’Agustí Soler Fosas, l’alcalde de Sant Joan de Vilatorrada executat al Camp de la Bota.

Hem publicat nombroses fotografies antigues de Manresa: les fotografies aèries de Josep Gaspar, les de l’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya, del Fons Cuyàs, i les de la reconstrucció del Pont Vell provinents de l’Archivo General de la Administración (Alcalá de Henares).

Hem donat a conèixer l’acta original inèdita del segon casament del president Lluís Companys.

Hem publicat la carta (dipositada en un arxiu de Roma) en què el propietari del Palau de les Heures de Barcelona demanava que es bombardegés perquè s’hi allotjava el president Companys.

Hem recuperat un curt de la vida manresana de l’any 1930, amb imatges del bateig de Josep Tomàs Cabot.

D’altra banda, hem col·laborat en l’acte de reconeixement a les víctimes dels bombardeigs sobre Manresa (19 de gener); l’acte recordatori de l’entrada de les tropes franquistes a Manresa (celebrat el 23 de gener); amb l’organització durant la Festa Major de visites a la Manresa Desconeguda, fent de guia als refugis antiaeris de la Guerra i en la presentació del projecte del Banc d’ADN a Manresa.

I el 21 d’abril vam estrenar Facebook, on ja tenim més de 1.100 seguidors, una xifra similar als seguidors que tenim a Twitter.

Buscar a tot memoria.cat