Dissabte 4 de setembre: homenatge al deportat Bonifaci Servitja Barnaus a Sant Salvador de Guardiola

Dissabte vinent, 4 de setembre, a les 11 h., l’Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola homenatjarà al deportat Bonifaci Servitja Barnaus, nascut en aquesta població del Bages.

L’homenatge constarà d’uns parlaments, acompanyats pels músics del col·lectiu Brossa, que tindran lloc davant de l’Ajuntament, i es clourà amb la instal·lació d’una stolperstein al domicili natal de Bonifaci Servitja, al carrer de Dalt número 1. Si bé el seu darrer domicili va ser a Les Farreres, dins del terme municipal de Manresa, l’stolperstein, de comú acord amb la família i l’Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola, es col·locarà davant del seu domicili natal.

A l’acte hi assistiran diversos familiars, entre els quals el seu fill Daniel, resident a Marsella. Hi intervindran Georgina Mercadal, alcaldessa de Sant Salvador de Guardiola; Jordi Font, director del Memorial Democràtic; Juan M. Calvo, president de l’Amical de Mauthausen; Jordi Pons, de l’Associació Memòria i Història de Manresa i Daniel Servitja, en representació de la família.

Bonifaci Servitja havia nascut el 1913 dins d’una família treballadora de molts germans. El 1936 vivia a Ca la Rosa, a Les Farreres, on treballava de mosso. El cop d’estat feixista contra la República va comportar la seva mobilització militar. La derrota republicana va significar l’exili a França, on va patir els camps de concentració del Rosselló. Iniciada la Segona Guerra Mundial, les autoritats franceses el van mobilitzar dins una Companyia de Treballadors auxiliar de l’exèrcit francès. La derrota davant Alemanya va suposar la seva captura i la seva reclusió com a presoner de guerra, al costat de molts altres republicans espanyols i dels soldats francesos. L’acord Franco–Hitler d’agost 1940, però, va significar la seva deportació a mans de les SS al camp nazi de Mauthausen.

Despullat de la seva identitat, reduït al número 5.287, va aconseguir sobreviure al treball extenuant, al maltractament, la fam i el fred. Des de 1941 va ser enviat a treballar en kommandos exteriors, com el de Vöcklabruck i de Zipf. El 5 de maig de 1945 va viure l’alliberament del camp a mans de les tropes aliades, però la pervivència de la dictadura franquista va impedir el seu retorn a casa.

Instal·lat a Marsella, va refer la seva vida, casant-se i formant una família. Havent obtingut la nacionalitat francesa va poder tornar a Catalunya i visitar i retrobar-se amb els seus germans.

L’homenatge és organitzat per l’Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola i el Memorial Democràtic i compta amb la col·laboració de l’Associació Memòria i Història de Manresa.

Vegeu més informació, documents i fotografies de Bonifaci Servitja en aquest enllaç.

Buscar a tot memoria.cat