Memòria i Història de Manresa

Les 4 fotografies més antigues de Manresa a memoria.cat

Memoria.cat us ofereix les 4 fotografies més antigues de Manresa que es coneixen, gràcies a l’autorització expressa que per a la seva difusió ens ha concedit la Biblioteca Nacional de España, que n’és la propietària.

Les fotografies estan datades el 5 d’octubre de 1860, quan Manresa tenia 16.193 habitants, i el 55% dels quals treballaven a les fàbriques de filats i teixits.

Són imatges captades per Charles Clifford (1819-1863),  aleshores fotògraf de la Cort reial,  amb motiu de la visita de la reina Isabel II a la ciutat de Manresa. 


 

A la dreta, la basílica de la Seu. A l’esquerra, l’estació de tren de la línia del Nord, inaugurada un any abans. Continuant a la dreta, la carretera de can Maçana, l’únic indret per on aleshores es podia accedir a la ciutat. Al fons, la muntanya de Collbaix. Fons: Biblioteca Nacional de España.

 

A primer terme, l’inconfusible Pont Vell. Al fons a la dreta, l’església del Carme, enderrocada el 1936. Fons: Biblioteca Nacional de España.

 

A la dreta, el complex de la Cova de Sant Ignasi (l’edifici actual no es construiria fins el 1894). A primer terme, el Pont Vell. Al fons, el convent de Santa Clara, sense l’ala modernista que s’aixecaria a primers del segle XX. Fons: Biblioteca Nacional de España.

Plaça Major.  Arc triomfal, guarnit amb eines agrícoles, que la subdelegació manresana de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre construí amb motiu de la visita de la reina Isabel II a Manresa. Fons: Biblioteca Nacional de España.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ens cal el vostre suport econòmic