Les 28 fotografies de Francesc Boix a Manresa

Les 28 fotografies de Francesc Boix a Manresa

Francesc Boix va enregistrar a Manresa 28 fotografies, si bé algunes d’elles no tenen massa qualitat. Els llocs on les va fer són tres:

  • el Teatre Kursaal (7 fotografies);
  • el Col·legi dels Infants (aleshores convertit en seu del PSUC, les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya –del qual Boix n’era membre- i la UGT), amb una sola fotografia;
  • la Piscina Municipal (20 fotografies).

Les set fotografies d’un acte celebrat al Teatre Kursaal

Les set imatges del Teatre Kursaal podrien correspondre a un acte de suport al front de guerra, organitzat per les Joventuts Socialistes Unificades (JSU) de Manresa, o per la delegació manresana de Socors Roig Internacional (SRI), o per ambdós alhora. SRI era una associació molt activa de la rereguarda republicana en l’ajuda als soldats que lluitaven al front, als quals enviava roba, queviures, etc. Era una organització amb presència majoritària de comunistes. Al seu torn, el POUM tenia el seu propi Socors Roig.

Francesc Boix militava a les JSU. Com que participava en moltes de les seves activitats, podria ser que s’hagués desplaçat a Manresa per assistir aquest acte del Kursaal, amb el qual es devia sentir identificat, més enllà de qui en fos l’organitzador. També és probable que hi tingués vinculació la Unió de Dones de Catalunya, ja que sovint col·laborava en diferents activitats de suport al front.

Observant les imatges, sembla que a la bandera que cobreix la taula de l’escenari del Kursaal es pot llegir la paraula “Manresa”. Tanmateix, no és tan clar quines són les inicials que hi apareixen també estampades. El que sí sabem és que una de les persones que hi surten fotografiades (la tercera començant per la dreta) és l’activista manresana Anna Solà Sardans, que pertanyia a les Joventuts Socialistes Unificades, a Socors Roig Internacional i a la Unió de Dones de Catalunya. Acabada la guerra, Anna Solà pagaria car el seu compromís polític: el fiscal li va demanar la pena de mort. Afortunadament, el defensor va aconseguir que se li rebaixés a vint anys, una pena que primer fou commutada per la de sis anys i, finalment, a través de la redempció pel treball, es va quedar en dos anys i mig.

No sabem amb exactitud la data d’aquestes fotografies, ja que no hi consta cap anotació i no es disposa de més indicis. Tanmateix, la presència d’aquesta bandera i d’alguns militars a l’escenari del Kursaal ens fa pensar que potser es podria tractar d’un acte que s’hi va portar a terme el 9 d’agost de 1938 “a profit de les necessitats urgents de la guerra”, en el decurs del qual es va presentar “al poble de Manresa” la bandera que Socors Roig lliuraria al Batalló de Metralladores que havia estat a la ciutat fins a l’inici de la guerra i que aleshores es trobava al front. Aquí podeu veure l’anunci i la crònica d’aquest acte publicats al diari “UGT” de Manresa. Si aquesta data fos correcta, voldria dir que Francesc Boix aleshores era a punt de complir els 18 anys i que es trobava de permís, ja que se sap que va marxar al front de guerra el desembre de 1937.

 

Retrat d’un grup de dones i nens al pati de l’edifici dels Infants

Aquesta instantània de Francesc Boix va ser presa al pati del Col·legi dels Infants (a la carretera de Vic) que durant la Guerra Civil va ser confiscada i es convertí en la seu del PSUC, les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya i la UGT. Com hem indicat, Boix era membre de les Joventuts Socialistes Unificades i segurament per aquest motiu devia visitar l’edifici. Tanmateix, desconeixem la data, la identitat de les dones i els infants retratats, com també el motiu de la trobada.

 

Les vint fotografies d’una competició esportiva a la Piscina Municipal.

Les vint fotografies restants corresponen a diferents proves esportives organitzades a la Piscina Municipal de Manresa (curses de relleus, salts de trampolí, etc). En algunes es pot veure, al fons, la Fàbrica Nova. També desconeixem la data i el tipus d’acte de què es tracta. La premsa manresana no parla de cap activitat remarcable que es produís a la piscina el 9 d’agost de 1938, data en què Boix hauria pogut fer les fotografies del Kursaal. Tant de bo la publicació de les 28 imatges al nostre portal permeti aclarir els dubtes que planen sobre el contingut de les imatges i el moment en què van ser fetes.

 

Les tires dels negatius originals

El fons de Francesc Boix recuperat per la Comissió de la Dignitat és format per diferents tires de negatius tallats. Els negatius enregistrats a Manresa formen part del “Full 56” i l’ordre de les tires és el següent: 1, 3, 4, 2 i 5. Aquí els podem veure:

Buscar a tot memoria.cat