Divendres 28: acte de record, homenatge i reivindicació de l’escola de la República i els seus mestres

Aquest divendres, 28 de novembre, a les 7 de la tarda, a l’auditori de La Plana de l’Om, se celebrarà un acte sobre la rellevància de l’ensenyament durant la Segona República i de record i homenatge als seus mestres. Aleshores, l’educació a Catalunya i a l’estat espanyol vivia el millor moment de la seva història i el sistema de formació estava basat en l’escola activa i en les teories pedagògiques més avançades.

 

L’acte consistirà en la projecció del film documental “Veus d’escola”, que va ser realitzat per l’alumnat de cultura audiovisual de 1r de batxillerat de l’Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet), en el marc del projecte Cinema en curs (2013-2014), i en una taula rodona sobre el tema “Una mirada a l’escola de la República des de l’escola d’avui”, amb la participació de Joaquim Aloy, Joan Badia, Joan Maria Serra i un representant de l’Escola Ítaca de Manresa.

 

El documental se centra en la figura del mestre Josep Vigatà. Les veus dels seus exalumnes i familiars ajuden a reconstruir-ne la memòria i a valorar la profunditat de la seva tasca.

 

Durant l’acte es parlarà de l’escola de la República, d’uns mètodes pedagògics que van ser modèlics i que encara vui dia són un referent, dels diferents moviments de renovació pedagògica i de les conseqüències de la guerra civil en l’àmbit educatiu. S’analitzarà com algunes d’aquells tècniques han passat a formar part d’alguns dels projectes educatius actuals.

Buscar a tot memoria.cat