Memòria i Història de Manresa

Dijous 14: testimonis de la guerra de Síria i de la guerra civil espanyola

Dades: 
14/06/2018

Aquest dijous, 14 de juny, a les 19:30, a l’Espai Manresa 1522 (carrer del Mestre Blanch, 4), tindrà lloc una taula rodona amb la participació de testimonis de la guerra i l’exili del 1939 i de l’exili actual de Síria. El diàleg ens recordarà paral·lelismes entre situacions aparentment llunyanes, però de plena actualitat. L’acte és organitzat per l’Associació Catalana per la Pau i l’Associació Memòria i Història de Manresa.

 

Hi participaran:

 

- Llorenç Planes Casals, que parlarà del seu tiet, l’escriptor Ferran Planes Vilella, exiliat el 1939

- Joan Caminal Giménez, que parlarà del seu besavi, Joan Corominas Reig, exiliat el 1939

- Safi Alhafez, músic sirià, director d'orquestra del Cor Internacional del Teatre de l'Estat a Stuttgart.

- Joan Babelli, artesenc d’origen sirià, implicat en diferents projectes de suport als refugiats a Síria i al Líban. 

- Teresa Palop (Associació Catalana per la Pau)

- Conxita Parcerisas (Associació Memòria i Història de Manresa)

 

Tancarà l’acte la música del sirià Safi Alhafez

 

Paral·lelament es presentarà l’exposició “'Barcelona-Elna. Alep - Mafraq. Refugiades de Lluny i de Prop”, elaborada per l’Associació Catalana per la Pau, que posa de manifest el paral·lelisme entre dos episodis de cooperació internacional que s’han donat en diferents moments i espais de la història: la dels deportats de la Guerra Civil espanyola que buscaven refugi a França i l’actual èxode de la població siriana que, actualment, necessita travessar fronteres per tenir una esperança de vida.

 

L’exposició estarà a l’Espai Manresa 1522 fins al 17 de juny (de 6 a 8 de la tarda i caps de setmana) i a partir del dia 18 i fins el 30, a La Plana de l’Om (de 5 a 8 del vespre).

 

L’exposició forma part de les activitats que es duran a terme durant aquest mes juny sota el lema “Manresa amb les persones refugiades” i en motiu del Dia Internacional de les Persones Refugiades, el proper dimecres 20 de juny. El conjunt d’activitats estan coordinades pel Programa de Cooperació, en el marc del Pla de sensibilització, i compten amb la col·laboració d’ONGD i d’entitats culturals de la ciutat, i de la Diputació de Barcelona.

 

Trobareu més informació de l’exposició a: http://www.mhic.net/wp-content/uploads/2018/02/llibret_exposicio_refugiades.pdf

Febrer de 1940. D'esquerra a dreta: Josep Arnal, Ferran Planes, Pere Vives i Joaquim Amat-Piniella, aleshores integrants d'una Companyia de Treballadors Estrangers, al Loira.

Febrer de 1940. D'esquerra a dreta: Josep Arnal, Ferran Planes, Pere Vives i Joaquim Amat-Piniella, aleshores integrants d'una Companyia de Treballadors Estrangers, al Loira.

Ens cal el vostre suport econòmic