La tornada a la normalitat

Malgrat que la nit del dia 27 al 28 va tornar a nevar, el mateix dia 28 va ploure (1,5 l) la qual cosa va ajudar a fondre la neu lleugerament.

El diari Manresa del dia 28 de desembre titula en portada: “La nieve sigue de actualidad”.

“A la hora de escribir esta crónica, noche de ayer, la situación era de franca recuperación.”

La crònica informa que moltes màquines i camions treballaven traient la neu dels carrers, esmentant el Born, la plaça de l’Ajuntament (Plaza de los Mártires), Sant Miquel i Sobrer roca.

També explica com un camió anava fent viatges cap a Súria per portar sal que després es va tirar damunt la neu i el glaç dels carrers i places de la ciutat.

“El alcalde señor Moll y el teniente de alcalde de obras públicas, señor Soldevila, recorrieron en Jeep la ciudad para hacerse cargo de la situación”.

El servei de transport d’urgències establert va anar funcionant i una part del servei de recollida de les escombraries, també. Brigades de voluntaris i treballadors municipals seguien treballant traient la neu i la llançaven al riu Cardener.

El dia 29 de desembre es va recuperar l’abastiment d’aigua.

L’Ajuntament també va informar que la col·laboració ciutadana no havia estat tot el que hauria calgut que fos. El diari Manresa comentava:

“En algunos aspectos, la colaboración del vecindario fue magnífica, pero en otros dejó mucho que desear. El llamamiento del Ayuntamiento solicitando la aportación voluntaria de vehículos tipo Jeep de propiedad particular fue escasamente atendido y en algunas aceras no se quitó la nieve como era elemental”.

Treballant per traure la neu de la porta de casa a la Bonavista (Autor: Josep Vila)

 

Les comunicacions exteriors

Pel que fa a les comunicacions per carretera, ja s’havia recuperat el camí fins a Berga i encara s’estava treballant a la carretera de Collbató.

Respecte del ferrocarril, els FFCC ja funcionaven plenament mentre que la línia de la RENFE direcció Barcelona només funcionava amb trens TAF (Dièsel de llarga distància) i altres d’autònoms de vapor, ja que hi havia un tall del corrent elèctric a l’alçada de Sant Vicenç de Castellet.

En referència al proveïment d’aliments, l’Ajuntament va obligar els comerços de queviures a obrir el diumenge dia 30 i es va repartir carn de l’escorxador a les carnisseries.

La situació va millorar a partir del dia 30 de desembre, moment en què diverses empreses que tenien vehicles adaptats per treure la neu es van afegir a les tasques de neteja, sumant-hi així més treballadors.

El dia 3 de gener, el diari Manresa titulava:

“Total Normalidad”

I comentava:

“Al cabo de una semana de haberse iniciado los trabajos de retirar la nieve de la ciudad, puede decirse que el blanco elemento ha casi desaparecido”.

Sant Domènec quasi net de neu (Autor: Ignasi Rubinart)
Buscar a tot memoria.cat