Carta dels companys de cel·la d’Agustí Soler Fosas, alcalde de Sant Joan de Vilatorrada executat al camp de la Bota

En aquest apartat publiquem la carta inèdita que els companys d’Agustí Soler Fosas que havien compartit cel·la a la presó Model de Barcelona van escriure per a la seva esposa, Montserrat Prat Roca, per fer-li saber que s’havien endut el seu marit (se sobreentén que per ser afusellat al Camp de la Bota) i quines havien estat les seves darreres paraules.

La carta –que ens ha estat facilitada fa pocs dies per la família- està datada el 8 de novembre de 1939, el mateix dia de l’execució de qui havia estat alcalde de Sant Joan de Vilatorrada durant la Guerra Civil. Els companys de cel·la la van posar en una vora d’una peça de la roba d’Agustí Soler que es va lliurar a la família un cop mort. La nota manuscrita la van trobar els familiars després a casa.

Les autoritats penitenciàries no van informar la família de la seva mort. La dona d’Agustí Soler se’n va assabentar perquè va anar a la presó i ja no el trobar. Tampoc no va poder recuperar-ne les restes.

Agustí Soler feia dies que temia que arribés aquest moment i ja li ho havia dit a la seva esposa. Fins i tot, li havia dit que el dia que se l’emportessin per executar-lo trobaria un mocador esquinçat i amb dues taques de tinta. El dia que el va anar a visitar i que justament va ser el mateix dia que a la matinada l’havien executat, entre les seves coses hi va trobar el mocador tacat de tinta. La nota manuscrita dels seus companys de cel·la la van trobar ja després a casa.

Al text, signat pel pres Serafín Sorolla, es pot llegir que les darreres paraules d’Agustí Soler van ser per a la seva esposa i les seves filles, “y repitiendo lo que tantas veces nos había dicho: ‘Soy inocente’”.

En aquesta entrevista que vam efectuar a les seves tres filles, la de més edat, Rosa Soler, recorda molt bé la darrera visita que ella i la seva mare li van fer a la presó Model i com ell, bo i agafant-se als barrots de la cel·la, va cridar: “Aneu amb el cap ben alt pertot arreu. Sóc innocent. No he matat ningú! Aneu amb el cap ben alt”.

Rosa Soler serà una de les persones que intervindran aquest diumenge, a les 12:00 h, a l’acte d’homenatge que es farà als 1717 afusellats al Camp de la Bota.

El 8 de novembre passat, en complir-se 75 anys de l’execució, l’alcalde Agustí Soler i Fosas va ser homenatjat en un acte solemne que es va fer a l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada.

 

 

 

 

 

 

 

TRANSCRIPCIÓ DE LA CARTA
Montserrat Prat Roca. Distinguida señora. Los que hasta hoy han sido compañeros de celda de su amado esposo Agustín y cumpliendo órdenes del mismo, le notificamos que a la madrugada del miércoles, día 8, se lo llevaron. Sus últimas palabras han sido dedicadas a Vd y por sus hijas y repitiendo lo que tantas veces nos había dicho: “Soy inocente”. Se ha alejado para siempre de nuestra compañía.

Con todos los respetos le mandamos nuestro pésame.

Sus compañeros de celda.

Por todos,

Serafín Sorolla

La Modelo 8-11-39

(Procedència: filles d’Agustí Soler Fosas)

Buscar a tot memoria.cat