8 fotografies inèdites de Manresa i de Sant Benet de Bages del fotògraf Joan Artigues i Carbonell

En aquest apartat podeu veure 6 fotografies inèdites de Manresa i 2 de Sant Benet del Bages, del fotògraf Joan Artigues i Carbonell (Vilanova i la Geltrú 1894 – Barcelona 1953), procedents del seu fons, que es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Amb molta probabilitat aquestes fotografies deuen correspondre a la visita que el fotògraf Joan Artigues devia fer a Manresa i a Sant Benet de Bages el 21 de maig de 1922. Aquell dia se celebrava a Sant Benet l’”Aplec Excursionista de Catalunya”, organitzat pel Centre Excursionista de la Comarca de Bages. Hi assistiren excursionistes de tot Catalunya. Molts venien amb un “tren especial”, que sortia a les 5 del matí de Barcelona en direcció a Manresa. A 2/4 de 8 del matí els excursionistes podien oir missa a l’església de Sant Pere Màrtir, al centre de la ciutat. A les 9 sortien amb “autocamions” cap a Sant Benet. Al migdia tornaven a Manresa i dinaven als voltants del Grup Escolar (l’actual plaça d’Espanya), on després se celebrava un acte amb diferents parlaments. A la tarda s’havien organitzat també curses atlètiques.

Per tant, els excursionistes van poder passejar per la ciutat en diversos moments del dia. Això explicaria que Artigues pogués fotografiar-ne diferents indrets: el parc de la Seu, el Pont Vell, l’església del Rapte i el torrent de Sant Ignasi.

Vegeu el programa de la jornada de l’Aplec Excursionista de Catalunya i la informació que va sortir publicada al diari “El Pla de Bages” i al butlletí del Centre Excursionista de la Comarca de Bages.

Tal com podem llegir al web de l’Arxiu Nacional de Catalunya, per la càmera de Joan Artigues “van passar amb generositat la seva ciutat natal i els seus habitants, la geografia catalana, destacant els seus reportatges de Poblet, Santes Creus i Montserrat. Tanmateix, és en el camp de la fotogènia industrial on trobem el seu treball més modern i singular, realitzat conjuntament amb Oriol de Martí per a empreses com ara Uralita o Fill de Miquel Mateu.

L’any 1933 [Joan Artigues] fotografia el president Francesc Macià i entra a treballar com a fotògraf dels serveis de Seguretat de la Generalitat de Catalunya i el 1937 ho farà al Laboratori de Tècnica Policial de Catalunya.”

Agraïments: Xavier Pàmies i Joan Closas (per les informacions facilitades)