Lliurament d’un equip de Raig X a l’Hospital (14/11/1948)

En aquest àlbum podem observar els actes de lliurament, per part de la Caixa d’Estalvis de Manresa, d’un equip de Raigs X a l’Hospital de Sant Andreu de la ciutat (del qual “fue despojado durante el período de dominación marxista”) així com la de diversos ajuts individuals. El gruix oficial d’aquesta celebració es realitzà a la sala d’actes de l’actual Institut Lluís de Peguera el dia 14 de novembre de l’any 1948.

La Caixa d’Estalvis de Manresa, fundada l’any 1863, havia de tenir també -com la resta d’entitats de les seves característiques- una funció social i benèfica que havia d’afavorir a persones i institucions necessitades. Així, anualment celebrava el “Día Universal del Ahorro” on es procedia al lliurament de pensions, llibretes, premis i donatius a diferents persones i a institucions benèfiques i de caràcter assistencial de la ciutat.

Encara sota els efectes de la llarguíssima postguerra i davant la manca d’un estat del benestar digne d’aquest nom, aquests ajuts eren especialment importants i necessaris. D’aquesta manera, per exemple, s’havien instituït des de temps enrere les “pensiones para la vejez” com a forma d’ajuda als impositors veterans de l’entitat, mancats d’altres ingressos econòmics, i també com a estímul a l’estalvi i a la previsió. Els candidats a aquestes pensions, que a l’any 1948 s’apujaren a 1.200 pessetes anuals, havien de tenir 65 anys i un mínim de 25 anys com a impositors de la Caixa.

A les fotografies podem veure les autoritats a l’Hospital de Sant Andreu de Manresa i com el bisbe de Vic, Joan Perelló Pou, beneeix l’equip de Raigs X, la sala de cures i dependències annexes, tot plegat donació de la Caixa. A continuació, la resta de la cerimònia de lliurament de premis, pensions, ajuts i distincions de la “Fiesta Universal del Ahorro”, com es va anomenar aquell any, es va traslladar a la sala d’actes de l’Institut. Va ser presidida pel bisbe Perelló, a qui veiem ja envellit i un xic delicat de salut, i per José Sinués Urbiola, president de la “Confederación Española de Cajas de Ahorro Benéficas”.

Durant aquest acte, l’alcalde Prat Pons va concedir la Medalla d’Or de la ciutat al president de la Caixa d’Estalvis de Manresa Joan Gallifa Soler “por su continuada ejecutoria en favor de las instituciones benéfico/sociales y de cultura de la ciudad”.

Buscar a tot memoria.cat