Portal de memòria
i història de Manresa

“Fulls de la nostra història”
Les 700 notes de
Francesc Farreras i Duran
sobre la història de Manresa

Portada

 

Francesc Farreras i Duran (Manresa, 1900 – Cuernavaca, 1985) fou un polític rellevant, que, entre altres càrrecs, exercí de diputat al Parlament de Catalunya, secretari de la Conselleria d’Agricultura de la Generalitat presidida per Francesc Macià, i president del Parlament de Catalunya a l’exili. Però Farreras i Duran també era periodista i va escriure a diferents mitjans de comunicació. El 6 de juny de 1925 va començar a publicar al diari manresà “El Pla de Bages” -diari que va dirigir durant un temps- una sèrie de notes històriques sobre Manresa titulades “Fulls de la nostra història”. Es va posar el repte de publicar un full cada dia durant un any sobre aquelles notícies que s’havien produït aquell mateix dia (o en dies molt propers) en d’altres anys. I ho va aconseguir: el darrer full va aparèixer al cap d’un any, el 10 de juny de 1926.

En una introducció, possiblement escrita per Joan Selves i Carner, el diari realçava els coneixements i la capacitat de Farreras i Duran per dur a terme aquesta tasca: “La seva cultura i coneixements de la nostra Història ciutadana, són una garantia de seriositat i de honradesa per a la nova secció que inaugurem. La qual creiem que interessarà en gran manera als nostres lectors, doncs a més a més del seu aspecte periodístic, adaptant-se amb més o menys escala als esdeveniments actuals, constituirà sens dubte un mitjà ben eficaç de divulgació de les gestes dels nostres avantpassats, en algunes de les quals hi trovarem un bell exemple a seguir…” En total, va publicar 700 notes històriques, més de la meitat d’elles referides als segles XVII i XIX, però que abasten des de l’any 638 fins al 1925. La  base d’aquestes informacions és un fitxer de la història de Manresa que havia confeccionat el seu pare, Domènec Farreras i Serrahima. A partir d’aquestes dades, Farreras i Duran va elaborar, en un llenguatge periodístic i amè, els continguts de les notes. Es van consultar el Llibre Verd, els estudis del pare Joan Gaspar Roig i Gelpí, els llibres de Magí Canyelles, de Joaquim Sarret i Arbós i de Josep M. Mas i Casas, els arxius de la Seu, l’arxiu municipal, i diferents mitjans de comunicació manresans.

El propòsit de Farreras i Duran era clarament destacar i fer conèixer tot de fets històrics de la ciutat d’una manera divulgativa. També ho aprofita per deixar traslluir la seva ideologia catòlica, catalanista i republicana. En moltes d’aquestes notes històriques s’alaben els reis catalans, sobretot el rei Pere III, mentre que es bescanta la dinastia borbònica i, en especial, el regnat de Ferran VII; es posen en relleu les glòries medievals de Manresa i es blasmen les lluites civils del segle XIX. Farreras i Duran tampoc no s’està de dedicar algunes indirectes a la censura que exercia en aquell moment la dictadura de Primo de Rivera sobre la premsa.

En aquest web oferim la transcripció de totes les notes històriques. Amb un numeret, hi ha les anotacions a peu de notícia fetes pel mateix Farreras i Duran i, amb un asterisc, hi ha les nostres notes per contextualitzar-ne alguna o oferir algun aclariment. Per aconseguir una millor localització temporal de cada nota, hem introduït un calendari on trobarem la data a què es refereix cada noticia. Aquesta data no és la del diari en què va aparèixer perquè, habitualment, a cada diari es publicaven les notes del dia, o de dies anteriors. També publiquem el conjunt de notes per mesos, on transcrivim cada diari amb les notes històriques que hi sortien. Un cercador ajuda a trobar qualsevol referència descrita en el conjunt dels textos.

Cal aclarir que, per facilitar-ne la rapidesa en la lectura, hem afegit un titular periodístic a cada una de les notes històriques; aquests titulars, per tant, són responsabilitat nostra, no de Francesc Farreras i Duran.

Al llarg de les notes històriques trobem citats un conjunt de 352 personatges que ens ha semblat convenient incloure en un Índex Onomàstic, on els trobareu classificats per ordre alfabètic i amb l’anotació del càrrec que tenien i la data de les notes on apareixen esmentats.

Comptat i debatut, el conjunt dels fulls forma una interessant miscel·lània de fets històrics manresans, alguns de més anecdòtics i altres de més rellevants, però que bé valia la pena donar a conèixer.