Transcripció de la intervenció de Conrad Planas i Bages

(Teatre Conservatori, 31/3/1979)

 

Bona tarda. Davant de les properes eleccions municipals, Esquerra Republicana de Catalunya us presenta el seu programa municipal amb les següents línies d’actuació:

Primer: fomentar la participació dels ciutadans en el govern del municipi a base d’una gestió oberta i activa, transparent i de constant contacte dels elegits amb la població mitjançant la inauguració d’una pràctica municipal descentralitzadora i de consultes [se sent una criatura] periòdiques a la població, i l’organització de comissions municipals consultives pel tractament de les diferents problemàtiques de les comunitats ciutadanes, intentant de donar el poder als ciutadans i crear una ciutat de responsabilitats compartides.

Segon: reforçar el poder del municipi a base de la clarificació i ampliació de les competències municipals, la supressió de les interferències i controls previs de l’Administració de l’Estat, fins a aconseguir l’autoadministració dels municipis i comarques, l’obtenció d’un estatut financer municipal que permeti l’autofinanciació… l’autosuficiència i financiació per complir les competències municipals.

Tercer: legislació i acció política encaminada a crear un municipi defensor i garant dels drets humans.

El nostre programa és el següent:

Supressió de les Diputacions Provincials i traspàs de les seves funcions i dotacions econòmiques a la Generalitat. Creació d’òrgans de poder comarcal intermitgers entre els municipis i la Generalitat. Traspàs a la Generalitat de Catalunya de les funcions estatals i de les delegacions de serveis que s’interfereixin en la gestió municipal i transferència de tals aplicacions a la comarca i als municipis.

Municipalització dels serveis públics per evitar un monopoli perjudicial per als interessos dels ciutadans.

Muntar una guàrdia municipal nocturna per observar el centre de la ciutat i els extraradis.

Retolar els carrers en català.

Ensenyament obligatori, català, públic i laic.

Guarderies: han d’existir amb una planificació a nivell de sectors col·locades en llocs clau entre dos o tres barris.

L’escola: classes reduïdes fins a vint-i-cinc alumnes. Cobrir les places d’ensenyament als barris. Dotar les escoles d’equipaments esportius en serietat, igual que en l’aspecte cultural: biblioteques, laboratoris, etcètera. Fomentar les activitats extraescolars a nivell cultural. Potenciar econòmicament l’escola d’estiu. Treballar perquè les associacions de pares tinguin un accés al control de la gestió dels centres democràticament. Coordinació i descentralització de les diferents etapes escolars. En el cas d’existir l’escola estatal i l’escola privada, l’Ajuntament hauria de potenciar i ajudar la que estigui al servei del poble.

Formació professional: que no hi hagi manca de places. Possibilitat de fer totes les rames professionals. Adequar l’ensenyança professional a les necessitats de la indústria comarcal. Refusar la idea d’estudiant de segon ordre que li pertany a l’usuari d’aquesta ensenyança.

L’Escola de Magisteri: potenciar-la al màxim a través de la descentralització de l’Autònoma.

L’Escola de Mines: descentralitzar els estudis universitaris cap a les comarques, si no en totes les branques, sí en les que ofereixin aquesta possibilitat.

L’Escola d’Arts i Oficis: manteniment i potenciació per part de l’Ajuntament.

Ajut a l’Escola de Música per part de l’Ajuntament.

Escola per a disminuïts: ha de dependre de l’Ajuntament i dels serveis autonòmics de la Generalitat. Intentar la integració dels disminuïts físics i mentals dintre les escoles normals mitjançant una coordinació entre totes dues.

Sanitat privada: cal agilitzar-la i potenciar-la a la vegada que dotar-la d’una més gran transparència de cara als ciutadans.

Sanitat pública o Seguretat Social: descentralització progressiva i eficient quant a serveis de cara als barris. Creació d’una residència sanitària a la nostra ciutat amb un eficient servei d’urgència per a totes hores.

Potenciar el Pla General d’Ordenació: potenciar els barris. Reconversió dels sòls urbans. Que les noves àrees industrials no repercuteixin sobre els sòls agrícoles aprofitables i que els sòls industrials siguin allunyats del casc urbà. Que les indústries contaminants i perilloses passin als nous polígons industrials i que les seves zones es converteixin en espais verds. Millorar i reformar els espais verds existents.

Recolzament per a la reconstrucció del patrimoni municipal. Salvaguarda dels monuments d’interès històric i artístic. Recuperar les obres d’art que hagin sigut preses.

Cobrir la sèquia des de Balsareny fins a Manresa per evitar la contaminació d’aigües.

Concerts fiscals entre la Generalitat i l’Ajuntament amb l’objectiu de reforçar els recursos propis del municipi.

Una política fiscal municipal proporcionada a la capacitat econòmica dels contribuents, suprimint els arbitris i taxes no rentables i simplificant al màxim l’actual quadre municipal fins a aconseguir una recaudació el més directa i progressiva possible.

Realització d’un pla d’inversions públiques destinat a fomentar la instal·lació industrial, la lluita contra la pol·lució i el millorament dels transports i comunicacions i els serveis col·lectius i intercomarcals.

El desenvolupament del servei de comerç proporcionat a la problemàtica de la petita empresa agrària i industrial.

Reconsideració de la borsa de treball, ja existent a la nostra ciutat, per tal que aquesta pugui aconseguir plenament tots els horitzons marcats.

Unes activitats esportives que facultin un millorament socioeducatiu de la societat.

Creació de nous llocs esportius que estiguin al comú del públic i gratuïts.

Creació de noves residències per als jubilats que reuneixin totes les condicions i serveis necessaris.

Creació de llars per a jubilats, que puguin participar col·lectivament de l’esbarjo i de les diversions.

Creació d’una assistència sanitària eficaç, humanitària i gratuïta amb equips mòbils municipals per visitar els pensionistes als seus domicilis.

Potenciar un abaratiment i una gratuïtat després dels transports públics mínims energètics, taxes municipals, espectacles, etcètera.

Demanem també la participació de la dona dintre els afers municipals; creiem necessari la instal·lació de guarderies i altres llocs a fi que puguin disposar del temps necessari per atendre les seves obligacions de cara a la comunitat.

Aturar la inhibició de la joventut davant l’aspecte polític perquè de cara a un futur pròxim hem de ser el jovent qui reconstrueixi el país i el municipi.

Que el tant per cent del pressupost municipal destinat a la joventut sigui efectiu.

Fomentar la participació dels joves a través de la creació de nous llocs on es puguin reunir.

Aquest projecte d’acció a curt i llarg termini serà posat en marxa un cop hagin pres possessió dels càrrecs i s’hagin establert els acords de govern amb les altres forces polítiques amb representació municipal.

Els primers punts de treball considerats com a prioritaris són l’urbanisme, l’educació, la sanitat, els serveis i el sanejament financer, la salvaguarda del mitjà ambient i la reorganització administrativa dels ajuntaments, que considerem indispensables per a la nova etapa que volem inaugurar.

Finalment, quant a la gent que està al darrere de determinades candidatures, nosaltres ens adherim a les paraules que ha dit Ignasi Perramon fa uns moments. Gràcies.

 

[aplaudiments]

Buscar a tot memoria.cat