Presentació

La Segona República (1931-1939) va voler establir un model de societat fonamentat en principis de llibertat i d’igualtat.

Així, es va instituir un estat laic; es va aprovar el sufragi universal i el vot de la dona; es va permetre el divorci i el matrimoni civil; es va establir l’obligatorietat de l’ensenyament primari i es va introduir un model educatiu basat en la innovació pedagògica; es va decretar el català com a llengua oficial, juntament amb el castellà; es van poder exercir drets fonamentals com la llibertat d’expressió, d’associació, de manifestació, de consciència; etc.

Però, la instauració del franquisme, donarà lloc a una societat basada en una ideologia ben diferent.


(Elaboració pròpia. Fotografies i documents: arxiu particular).

Aprofitant uns dies de vacances, la Júlia està ajudant la seva àvia a endreçar alguns armaris de la casa. D’unes caixes en surten tota mena de records familiars: cartes, llibres, revistes, petits objectes, nombroses fotografies…

Mentre s’hi entreté i s’ho mira encuriosida, li ve a la memòria el que han estudiat a la classe de Socials sobre el període del franquisme. Sap que, entre altres, va significar la pèrdua de drets aconseguits durant la República. En aquests papers i fotos que té a les mans hi veu la imatge d’una societat que no acaba d’entendre. Pensa que la infància i la joventut que van viure els joves d’aquella generació va ser ben diferent a la seva… I es pregunta:

Com es va poder produir un canvi tan radical?

Quins instruments va utilitzar el franquisme per imposar la seva ideologia?

Sota quins principis i valors es va viure a la postguerra?  

Amb tot el material a les mans, decideix buscar més informació i fer el treball de recerca d’aquest curs sobre aquest tema.


  1. Quina imatge de la dona i quin model d’escola transmeten les fotos i els cartells corresponents a l’època de la República?
  2. Comenteu entre tota la classe: Com creieu que era la vida dels homes i les dones, dels nois i les noies durant la postguerra? Com era l’escola? I les dones, podien viure lliurement com volien?
  3. Intenteu respondre, entre tots, els tres interrogants que es plantegen al final del text anterior.

Treball de recerca

Inicieu el vostre treball de recerca i concreteu els dos primers passos:
  1. Elecció del tema. Definir el tema i les fonts.
En aquest cas el tema general és la postguerra.  Les principals fonts que utilitzareu són tots els documents que teniu en aquest web. Concreteu i definiu l’aspecte de la postguerra que treballareu (la dona, l’escola, la Sección Femenina…), amb l’ajut de l’índex del web. Busqueu un títol provisional per al vostre treball.
  1. Elaboració de l’esquema previ. Formular les preguntes inicials i la hipòtesi de treball.
Formuleu les preguntes inicials (hipòtesi de treball) a partir de les respostes que heu donat a l’activitat 3.

segueix >>>