Plácido: el film

Fitxa tècnica

Títol: Plácido
Intèrprets: Casto Sendra “Cassen”, José Luís López Vázquez, Elvira Quintillá, Manuel Alexandre, Amelia de la Torre, Agustín González, Amparo Soler Leal, Carme Contreras, Antonio Ferrandis…
Director: Luis García Berlanga
Guonistes: Luis García Berlanga, Rafael Azcona, José Luís Colina i Josep Lluís Font
Música: Manuel Asins Arbó
Productor: Alfredo Matas
Any: 1961                                        Nacionalitat: Espanyola
Gènere: Comèdia                          Durada: 83 minuts

L’acció de Plácido transcorre la nit de Nadal en una petita ciutat de províncies on s’organitza una campanya de caritat, sota el lema “Seu un pobre a la teva taula”, per compartir el sopar de Nadal amb les persones més necessitades. La humanitària jornada es completa amb una cavalcada pels carrers de la ciutat, a la qual es contracta Plácido, perquè hi participi amb el motocarro que s’acaba de comprar. Però, ell no es pot concentrar en la feina perquè aquest mateix dia li venç el primer termini del pagament del vehicle, el seu únic mitjà de subsistència.

La pel·lícula, una de les obres mestres del cinema espanyol, és el reflex de l’Espanya dels primers anys seixanta del segle XX i ens permet descobrir com era la societat d’aquell moment, mostrant la desigualtat social i les dificultats per sobreviure dels més desfavorits.

Berlanga va realitzar una comèdia costumista que en realitat és un devastador retrat social i una dura crítica a l’Espanya franquista. El director mostra la hipocresia de la societat, la incomunicació humana i la misèria física i moral de tots els personatges.

D’altra banda, el film presenta el paisatge quotidià d’una ciutat mitjana de la Catalunya d’aquell temps mostrant-nos l’ambient que es vivia als carrers i a les cases, o com eren els vehicles, els habitatges, els vestits…

Plácido ens aporta molta informació sobre la seva època amb una qualitat cinematogràfica excepcional.

Considerada una de les millors comèdies de Berlanga, va ser nominada a l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa i a la Palma d’Or del Festival de Cannes.