Josep: el film

Fitxa tècnica

Títol: Josep

Director: Aurélien Froment “Aurel”

Guionista: Jean-Louis Milesi

Realitzador tècnic: Frédérik Chaillou

Música: Sílvia Pérez Cruz

Producció: Coproducció França-Bèlgica-Espanya, Les Films d’Ici, Les Films d’Ici Mediterranée, France 3 Cinéma, Lunanime, Tchack

Any: 2020

Nacionalitat: Francesa

Gènere: Animació, Drama

Durada: 71 min.

La pel·lícula Josep està basada en la història real del dibuixant Josep Bartolí  (Barcelona, 1910 – Nova York, 1995),  però no és la seva biografia.

Es centra en la relació entre Josep Bartolí i el personatge fictici d’en Serge, un gendarme que simbolitza el conjunt de persones que el van ajudar a sobreviure durant el seu pas per diferents camps de concentració a França fins al seu exili a Mèxic.

En els darrers dies de la seva vida, Serge explica al seu net els records del seu passat a través d’un relat confús.

La pel·lícula té dues parts ben diferenciades. La primera ens mostra Josep a França abans de la II Guerra Mundial i la segona part  la vida de Josep a Mèxic.

La pel·lícula està realitzada combinant dues tècniques d’animació. Una, que podríem qualificar d’animació tradicional, és la que es fa servir quan les escenes mostren la situació actual dels personatges. L’altra, que es basa en utilitzar dibuixos originals de Josep Bartolí donant-los moviment, es fa servir per mostrar escenes del passat. Amb l’ús d’aquesta tècnica l’autor pretén  mostrar-nos més bé la duresa del que va passar.

El dibuixant francès Aurélien Froment “Aurel” (Ardèche, 1980) va conèixer la història de Josep Bartolí quan va llegir el llibre “La retirada: éxodo y exilio de los republicanos de España” publicat l’any 2009 pel nebot de Josep, Georges Bartolí, fotògraf, i per Laurence Garcia, periodista. El llibre incloïa el quadern de dibuixos dels camps de concentració fets per Josep Bartolí. Aurel va quedar fortament impressionat i va decidir fer la pel·lícula.

El film va participar en molts festivals de cinema i va tenir un gran reconeixement internacional. Va rebre els següents premis:

2020: Millor film d’animació en els Premis del Cine Europeu.

2020: Millor film d’animació en els Premis Cèsar.

2020: Millor direcció (ex aequo) en el Festival de Valladolid (SEMINCI).