Introducció

La memòria històrica permet recordar els fets del passat i els espais on aquests van tenir lloc. Són fets esdevinguts en uns escenaris que formen part de la nostra vida quotidiana, però dels quals sovint en desconeixem la seva significació, ja que, amb el pas dels anys, els pobles i les ciutats han experimentat uns canvis urbanístics, que han influït en l’oblit d’allò que hi va succeir.

Aquesta proposta vol contribuir a la recuperació de la memòria democràtica d’uns fets històrics situant-los, concretament, en els llocs on van passar. L’objectiu és preservar la memòria del nostre passat per no oblidar qui som; i, en definitiva, per preservar la nostra identitat com a poble.

InCORdis és un cor de protesta, que des de l’any 2013, ha fet seu un repertori de cançons que han estat significatives en la lluita per la justícia i la millora de la societat.

Conjuntament amb InCORdis, us presentem aquesta proposta centrada en el període de la República i la Guerra Civil. Us proposem fer un recorregut, a través de cançons, pels llocs de la vostra ciutat o poble, que van ser l’escenari d’esdeveniments rellevants durant aquells anys.

    1. La proclamació de la República
    2. Les reformes socials. Vagues i revoltes
    3. Els avenços en els drets i les llibertats de les dones
    4. L’escola catalana
    5. El cop d’estat
    6. L’anticlericalisme
    7. El moviment revolucionari
    8. Els bombardeigs
    9. L’exili
    10. La repressió franquista
    11. El final de la ruta