Camp de concentració de Mauthausen.

En el marc del projecte Manresa-Mauthausen iniciat el 2013, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Manresa i de l’Associació Memòria i Història de Manresa, i després de dos anys de no haver-se realitzat a causa de la pandèmia de la Covid-19, els alumnes dels centres que participen en aquest projecte han pogut dur a terme el viatge als camps de concentració de Mauthausen, Gusen i Ebensee.

Aquest viatge té la finalitat de recordar i retre homenatge a totes les persones deportades que van patir l’horror dels camps nazis. Entre elles, una trentena de manresans van patir la deportació i les dures condicions de treball a les quals estaven sotmesos, 19 d’aquests manresans no van tornar mai més.

Així doncs, del 13 al 16 de maig, alumnes dels instituts Lacetània, Pius Font i Quer i Lluís de Peguera de Manresa van poder realitzar el viatge a Mauthausen conjuntament amb els membres de l’associació Amical de Mauthausen i altres camps, organització de familiars dels deportats creada el 1962. D’aquesta manera, l’alumnat va poder compartir les experiències d’alguns d’aquests familiars, com va ser el cas de la Pepita, filla d’un deportat català.

Alumnat i professorat que van participar en el viatge.
Acte a l’estació de trens de Mauthausen.

El primer dia, divendres 13, es va fer una visita al camp de Mauthausen. A la tarda, es va anar a l’estació de trens de Mauthausen, on arribaven els presoners deportats i des d’on havien d’anar a peu al camp. Allà,  l’alcalde de la ciutat va fer una petita recepció a la delegació de l’Amical i als alumnes. Després, es va anar a la casa d’Anna Pointner, on es van amagar les còpies de les fotografies fetes pel presoner Francesc Boix i pels alemanys, les quals van permetre demostrar els excessos i els crims comesos al camp.

Dissabte 14, es va viatjar al camp d’Ebensee, on la construcció de túnels sota les muntanyes va propiciar també la deportació de molts presoners. Allà es va retre un homenatge als deportats. A la tarda, es va visitar el memorial del camp de Gusen, anomenat “l’infern dins de l’infern” pels mateixos presoners.

Acte d’homenatge a les víctimes, al camp d’Ebensee.
Memorial de Catalunya als deportats de Mauthausen.

Diumenge 15 es van fer els actes de commemoració internacionals en els diferents memorials de les delegacions governamentals. En el memorial català, hi van participar diferents autoritats, com la consellera de Justícia Lourdes Ciuró (en representació del govern català) i el secretari d’estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez (en representació del govern espanyol). També, hi va haver la presència de l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau i d’altres polítics a títol personal, com els exdiputats del Parlament de Catalunya Anna Gabriel i David Fernández. A la tarda, es va visitar la ciutat de Linz, en un ambient ja més relaxat.

Davant el memorial espanyol a les víctimes del camp.
Visita al castell de Hartheim

Dilluns 16, al matí es va visitar el castell renaixentista de Hartheim, un dels sis centres d’eugenèsia activa que els nazis havien establert dins del seu Reich. Finalment, a la tarda es va visitar la ciutat de Munic.

 

 

 

La valoració, tant de l’alumnat com del professorat, és que ha estat un viatge i una experiència molt emotiva.

Per poder fer un seguiment de les diferents activitats, els estudiants han creat el compte d’Instagram manresa_mauthausen, en el qual es pot conèixer l’opinió i la valoració de l’alumnat, així com també s’hi pot veure nombroses fotografies.

Al camp de Mauthausen.