Cada any, el dia 27 de gener es commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. L’ONU va escollir aquesta data perquè aquell dia de l’any 1945, les tropes soviètiques van alliberar el camp de concentració i d’extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau (Polònia).

És per aquest motiu que, en aquestes dates, us proposem veure el documental Les 7 caixes que TV3 va estrenar l’any 2018 en el programa Sense ficció.

Dory Sontheiner. en una imatge del documental. (Font: web naciodigital.cat).

Explica una història sobre la família de Dory Sontheiner, farmacèutica i òptica catalana d’origen alemany.

Quan van morir els seus pares, endreçant per casa seva va trobar 7 caixes. En obrir-les, se li va mostrar tot un món silenciat del seu passat. Ella, educada com a catòlica a l’Espanya de Franco, es va assabentar que formava part d’una família jueva amb una terrible història de persecució i que va acabar sent víctima de l’Holocaust nazi. Així, va descobrir la seva identitat real i la de la seva família.

L’estudi de la documentació trobada li va permetre reconstruir un trencaclosques amb històries molt dures i d’una gran càrrega emocional. D’aquesta recerca en va sortir un llibre titulat Les set caixes. I del llibre va néixer el documental de TV3 Les 7 caixes.

Adjuntem una proposta per treballar el documental amb l’alumnat.