Els alumnes de 4t d’ESO de l’escola FEDAC Manresa han treballat la Guerra Civil espanyola (1936-1939) des de l’assignatura de Ciències Socials i Història. Per iniciar aquest projecte, primerament, van rebre a classe la informació pertinent a aquest període històric per tal de, posteriorment, poder documentar-se. D’aquesta manera, els alumnes van agrupar-se amb equips de 5 o 6 persones i van iniciar la part pràctica d’aquest treball.

Visita dels alumnes de 4t d’ESO de l’escola FEDAC al Refugi Antiaeri de la Renaixença. (Fotografia: FEDAC, Manresa).

Prèviament, per tal de situar-se i posar-se en context, van tenir la sort de rebre una visita guiada de l’historiador manresà Quim Aloy al Refugi Antiaeri de la Renaixença. Aquesta visita va ser per a ells un gran descobriment, ja que, la majoria desconeixia que sota l’escola hi hagués hagut tanta història. Els alumnes van poder veure de primera mà estris i utensilis de la Guerra Civil, les banderes dels bàndols franquista i republicà i fotografies dels manresans víctimes dels bombardejos. Aquesta última part, particularment, a molts d’ells els va colpir, atès que en els retrats dels difunts apareixia també una breu explicació de qui eren, quants anys tenien i com van morir.

Visita dels alumnes de 4t d’ESO de l’escola FEDAC al Refugi Antiaeri de la Renaixença. (Fotografia: FEDAC, Manresa).

Un cop realitzada aquesta visita, els alumnes van iniciar el treball de camp previ a la gravació dels vídeos on van fer una recerca exhaustiva del franquisme a Manresa i de les afectacions de la guerra a la nostra ciutat. Es van documentar sobre els esdeveniments històrics, van investigar quines parts de la ciutat es van veure més afectades, van fer un estudi de les víctimes i, per últim, van buscar l’atrezzo adequat al context històric.

El dia de la gravació va arribar i tots ells es van disposar amb el seu equip de treball i van gaudir de tota una matinal per enregistrar els vídeos ambientats in situ de la història que van traçar a través dels esdeveniments estudiats. Els dies posteriors, durant les classes d’història els alumnes van editar els vídeos i van maquetar tot el contingut per tal de deixar enllestit el seu projecte, el vídeo de la Guerra Civil espanyola a Manresa.

El que cal destacar per sobre de tot és el gaudi i l’aprenentatge dels alumnes en realitzar aquest treball. És a dir, l’alumnat va gaudir aprenent i va prendre consciència d’un esdeveniment històric molt pròxim per situació, però ja llunyà temporalment per a ells. Tot i això, van reflexionar sobre la importància de conèixer la història per tal de no repetir els errors del passat i  poder valorar la sort que tenen de viure en el moment present, ja que la sirena que ells senten és la que indica l’hora de pujar de l’esbarjo i tornar a classe per seguir aprenent, descobrir i gaudir.

Des de memòria.cat/edu presentem aquest treball i publiquem aquests vídeos pel valor didàctic que té aquesta experiència, malgrat que hi pugui haver algun error o imprecisió.

Vídeos:

1. La guerra civil a Manresa.¹

Autors: Blas Isern, Gerard Corrons, Jan Toribio, Ivan Rey i Marc Merenguer.

2. Un videojoc inesperat.

Autors: Víctor Garcia, Tània Cornet, Imane Ezzahidi, Malak Zatiou, Alex Adan, Noel Olmedo, Núria Molas i Giovanny Guasch.

3. Viatge en el temps – 21 de desembre del 1938.

Autores: Sara Márquez, Núria Juberó, Martina Leiva, Neus Calvés, Mireia Estruch, Anaïs Vila, Queralt Segura i Irina Gatej.


Nota

¹ Aclariment: el període del franquisme va de l’any 1939 al 1975.


Els alumnes de 4t d’ESO de l’escola FEDAC al Refugi Antiaeri de la Renaixença. (Fotografia: FEDAC, Manresa).