Col·locació d’una de les llambordes, 13 de maig. (Font: web memoria.cat/deportats).

El dijous 13 de maig, Manresa va homenatjar quatre deportats dels quals fins ara no es coneixia la seva història. A tots quatre s’ha col·locat una stolpersteine davant del que va ser el seu darrer domicili, igual com té la resta de la trentena de manresans deportats.

Aquest reconeixement ha estat possible per la feina feta per l’historiador Juan Manuel Calvo, de l’Amical de Mauthausen i, que en contacte amb els membres de l’Associació Memòria i Història de Manresa, Quim Aloy i Jordi Pons, han pogut reconstruir la dissort d’aquests manresans.

Aquests ciutadans són: Antoni Meca Sánchez que vivia al carrer Remei de Dalt 54, Julià Commes Claros que vivia al carrer Sant Bartomeu 4, Felip Díez Sada amb domicili al carrer Talamanca 15 i Antoni Cano Martínez que vivia al carrer Montserrat 20.

Tots ells tenen, a partir d’avui, una llamborda que recorda a la ciutat que van ser persones que van defensar la legitimitat democràtica enfront del feixisme.

Un dels moments dels actes d’homenatge, 13 de maig. (Font: web memoria.cat/deportats).

En els actes hi van participar els instituts Pius Font i Quer, Lacetània i Peguera, que formen part del projecte Manresa-Mauthausen i que amb un grup d’alumnes de batxillerat van col·laborar en els homenatges.

La biografia completa dels nous deportats la podeu trobar en el web Manresans deportats als camps nazis i també en l’audioguia Manresans deportats als camps de concentració nazi. Aquesta audioguia és una excel·lent eina per treballar el conjunt dels deportats manresans amb l’alumnat de secundària.

En els següents enllaços podeu trobar la notícia en diferents mitjans de comunicació, així com fotografies dels diferents actes.