Sabies que fa 60 anys es va filmar una famosa pel·lícula, a Manresa?

Rodatge de la pel·lícula Plácido als carrers de Manresa. (Font: web berlangafilmmuseum.com).

Manresa, ciutat de cinema

Els darrers anys, edificis i carrers de Manresa s’han convertit sovint en un plató de cinema. Últimament ha estat l’escenari de sèries de televisió, com la coneguda Hache; de pel·lícules, com Las Leyes de la Frontera del director Daniel Monzón; d’anuncis publicitaris o d’altres produccions audiovisuals.

Rodatge de Las Leyes de la Frontera a Manresa. (Fotografia: Oscar Bayona. Font: Diari Regió 7, 31/01/2021).

Però aquesta activitat no és nova. Ara fa 60 anys, el febrer de 1961, ja es va produir el rodatge de Plácido, un dels films més importants de la cinematografia espanyola.


Plácido, un dels millors films de Luis García Berlanga

Cartell de la pel·lícula. (Font: web dcine.org).

La pel·lícula Plácido (1961) va ser dirigida per Luis García Berlanga (1921-2010), a partir d’un guió que va escriure ell mateix amb la col·laboració, entre d’altres, de Rafael Azcona. Va ser protagonitzada per Cassen, José Luís López Vázquez i Elvira Quintillá en els papers principals.

La pel·lícula, considerada una de les millors comèdies de Berlanga, va ser nominada a l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa i a la Palma d’Or del Festival de Cannes.

L’acció transcorre la nit de Nadal en una petita ciutat de províncies on s’organitza una campanya de caritat, sota el lema “Seu un pobre a la teva taula”, per compartir el sopar de Nadal amb les persones més necessitades. La humanitària jornada es completa amb una cavalcada pels carrers de la ciutat, a la qual es contracta Plácido, perquè hi participi amb el motocarro que s’acaba de comprar. Però, ell no es pot concentrar en la feina perquè aquest mateix dia li venç el primer termini del pagament del vehicle, el seu únic mitjà de subsistència.

Una de les escenes de la pel·lícula. (Font: web berlangafilmmuseum.com).

La idea de Plácido va sorgir, precisament, a partir d’una campanya ideada pel franquisme, sota el lema “Siente a un pobre en su mesa”, que pretenia fer créixer el sentiment de caritat cristiana cap als pobres. De fet, el títol original de la pel·lícula havia de ser Siente a un pobre en su mesa, però la censura franquista ho va impedir. Finalment, es va optar per Plácido, que era el nom del protagonista.

Una de les escenes de la pel·lícula. (Font: web berlangafilmmuseum.com).

Berlanga va realitzar una comèdia costumista, plena d’humor negre, que en realitat era un devastador retrat social i una dura crítica a l’Espanya franquista. El director mostrava la hipocresia de la societat, la incomunicació humana i la misèria física i moral de tots els personatges.


El rodatge a Manresa

D’entrada Berlanga havia volgut rodar els exteriors a altres ciutats com Cuenca, Vitòria o Burgos,  però com que la productora era catalana i els interiors s’havien de rodar a Catalunya, finalment es va decidir filmar-hi també els exteriors. Van visitar altres ciutats com Girona, Lleida, Vic i, finalment, van optar per Manresa, sobretot pel riu i pels carrers amb pendents.  Produir la pel·lícula va costar uns 10 milions de pessetes.

Un moment del rodatge de Plácido a Manresa. (Font: web berlangafilmmuseum.com).

El 27 de febrer del 1961, Berlanga i el seu equip van arribar a Manresa per iniciar el rodatge que s’allargaria durant tot el mes de març. El mateix dia 27, van convocar, al Casino, totes les persones que volguessin fer d’extres  per fer-ne la selecció. Se’n van presentar unes mil i gairebé totes van ser contractades, moltes d’elles per fer de pobres. Les persones que feien d’extres cobraven entre 60 i 75 pessetes cada dia, mentre que els músics van cobrar 300 pessetes diàries, atesa l’escassetat de músics disponibles.

La Plaça Sant Domènec, el Born, la Plana de l’Om, el carrer Sant Miquel i la plaça de l’Ajuntament es van ambientar, en ple mes de març, com si fos Nadal. I durant dies centenars de manresans van treballar d’extres al film o van fer el badoc, durant hores, per veure com transcorria la filmació.

Rodatge de Plácido al Born de Manresa. (Font: web berlangafilmmuseum.com).

Durant el  rodatge, es va aprofitar per fer un gran festival benèfic al teatre Kursaal en benefici de la nova residència de les Germanetes dels Pobres, al qual hi van assistir molts dels artistes que intervenien a la pel·lícula, en agraïment per la col·laboració i les facilitats que havia donat la ciutat.¹

Luis Garcia Berlanga i alguns actors la nit de l’estrena del film. (Font: web berlangafilmmuseum.com).

Plácido es va estrenar al cine Windsor de Barcelona el 20 d’octubre del 1961 i a Manresa es va projectar al cinema Apolo i al Kursaal durant la setmana del  23 al 29 d’octubre de 1961.

 

Notícia sobre el rodatge al diari Manresa. (Font: Diari Manresa, 25/02/1961).

Durant tot el mes de març, el diari Manresa es va fer ressò del rodatge amb molt d’entusiame. Un cop estrenada la pel·lícula no li van faltar les crítiques perquè alguns consideraven que la visió de la ciutat i dels seus habitants que donava el film era poc afortunada i no estaven d’acord amb la crítica que feia de la societat espanyola.²

Luis García Berlanga va tornar a Manresa l’any 1995 per participar en un cicle de cinema organitzat per Caixa Manresa, en el qual es va projectar de nou Plácido. I també, el 2003, quan el Fecinema  (festival de cinema negre que es va celebrar entre el 1999 i el 2012) li va lliurar el premi “Plácido de Honor”. El nom d’aquests guardons es va adoptar, justament, en honor al film que s’havia rodat a Manresa.

Des del 2020, en el marc dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura, s’atorga el “Premi Plácido” a una producció cinematogràfica relacionada amb la ciutat de Manresa.


Avui, seixanta anys després d’aquell esdeveniment, la ciutat ha fet seva l’afirmació que aleshores va fer el director Luís García Berlanga: Manresa es una fabulosa ciudad cinematográfica³.

Rodatge de Hache al Passeig Pere III de Manresa. (Fotografia: Oscar Bayona. Font: Diari Regió 7, 23/06/2020).

Més informació:


Notes:

¹ Diari Manresa, 18/03/1961.

² Diari Manresa, 28/10/1961, 04/11/1961 i 09/11/1961.

³ Diari Manresa, 07/03/1961.