Arribada del president Francesc Macià al Teatre Kursaal de Manresa, el 7 de juny de 1931. (Font: web memoria.cat/república).

Memoria.cat recupera una nova fotografia de la visita del president Macià a Manresa, el juny de 1931.

 

 

 

 

Capta el moment en què el President arriba al pati del Teatre Kursaal, ple de gent que l’espera. 
S’ha trobat a l’Arxiu Nacional de Catalunya i és obra del fotògraf Josep Marimon i Vidal.

El fotògraf Josep Marimon

Josep Marimon i Vidal (1879-1942) va ser un fotògraf amateur. Va néixer a Esparreguera, però va anar a  viure a Barcelona, ciutat on va morir. Professionalment va treballar com a representant comercial d’uns grans magatzems de Barcelona. Va realitzar un gran nombre de fotografies de molt interès que mostren paisatges, retrats, activitats, esdeveniments… dels anys 20 i 30 a Catalunya. El seu fons fotogràfic personal es conserva a  l’Arxiu Nacional de Catalunya.


El president Francesc Macià visita Manresa per primera vegada

El 7 de juny de 1931, poc temps després de la proclamació de la República, el president Francesc Macià visita Manresa per primera vegada per presidir els actes de commemoració de la redacció de les Bases de Manresa (1892).

El país i la ciutat viu un ambient general d’eufòria amb el restabliment de la Generalitat i amb la possibilitat de recuperar l’autogovern amb la redacció de l’Estatut d’Autonomia.

Aquest acte es produeix en un context d’empenta i d’unitat de les forces polítiques catalanistes, unitat que després es trencaria.

El president Francesc Macià arriba a l’acte commemoratiu de la redacció de les Bases de Manresa. (Font: web memoria.cat/república).

Els actes de la jornada

La jornada va tenir un acte central, al matí, al Teatre Kursaal de la ciutat. Hi van participar intel·lectuals i polítics destacats de diferents sectors catalanistes.

El president Macià, per problemes inajornables, no hi va poder arribar fins gairebé al final, quan ja s’havien acabat els parlaments. Després de rebre grans aplaudiments va pronunciar un discurs on va parlar de l’Estatut d’Autonomia que s’estava redactant.

El President i l’alcalde Joan Selves al balcó de l’Ajuntament de Manresa. (Font: web memoria.cat/república).

Acabat aquest acte, el President i totes les autoritats van anar a l’Ajuntament on es va descobrir una placa commemorativa de les Bases de Manresa. L’alcalde Joan Selves i Carner i el president Macià van sortir al balcó de l’edifici i, davant una plaça plena de gent, van fer uns emotius discursos.

Aplec popular al bosc de Les Marcetes. (Font: web memoria.cat/república).

Després de dinar, Francesc Macià va tornar a Barcelona. La jornada va acabar amb un aplec al bosc de Les Marcetes amb la presència de la resta de les autoritats.

La ciutat va viure una jornada intensa. Aquesta primera visita del President no va ser, però, un esdeveniment de caràcter local sinó que va tenir un important ressò a tot el país, tant pel seu contingut com per les diverses personalitats que van participar en els actes que es van celebrar.


La resposta ciutadana

La visita va ser un autèntic bany de masses del President. La ciutat, engalanada amb banderes catalanes i domassos als balcons, el va rebre amb un gran entusiasme, tant a la seva arribada al Teatre Kursaal -moment que recull la nova fotografia trobada- com a l’Ajuntament.

El diari manresà El Dia descriu l’ambient:

“A dos quarts de dues de la tarda va arribar el president de la Generalitat senyor Francesc Macià.
El president Macià en cotxe pel Passeig de Manresa. (Font: web memoria.cat/república).
Anava en un cotxe descobert i passà pel mig del passeig. La gent es tirava materialment damunt del cotxe i la multitud era de mils i mils que llançaven grans crits, tiraven els barrets enlaire, feien voleiar mocadors. (…) La seva entrada al Kursaal fou quelcom senzillament espaterrant. Tothom a peu dret i saludant amb els mocadors atapeïa els passadissos, fins al punt de fer impossible el pas.(…) El teatre semblava esfondrar-se de tant entusiasme.”
(Diari El Dia, 08/06/1931. Font: web memoria.cat/república).

I l’erudit i filòleg manresà Àngel Servet i Martí (1920-1989) recorda:

“És la manifestació popular més esplendorosa que he vist en ma vida. (…). Era un diumenge al migdia. Realment va ser una festassa per Manresa. Jo no recordo mai haver vist una cosa semblant”.
(Font: web memoria.cat/república).

Francesc Macià va visitar Manresa en cinc ocasions més com a president de la Generalitat (abril 1931–desembre 1933). Algunes van ser visites breus, en altres va participar en inauguracions, visites a equipaments o actes oficials. Cap d’elles però va tenir el significat polític i l’acollida multitudinària d’aquesta primera.


Al web La República a Manresa en un clic (1931-1936) s’hi pot trobar un bon recull de fotografíes sobre aquest esdeveniment. Ara se n’hi ha pogut afegir una més.

Arxiu Nacional de Catalunya. (Font: web Arxiu Nacional de Catalunya).

La recerca de documents als fons dels arxius històrics és, sens dubte, una tasca lenta i laboriosa, però resulta imprescindible per a la recerca i la recuperació de la memòria històrica. A vegades ens proporciona bones sorpreses!


Més informació:

Web La República a Manresa en un clic (1931-1936).

Web Films inèdits de la República a Manresa (1931-1936).

Web memòria.cat/com analitzar una fotografia històrica (proposta didàctica).