Les 7 caixes

Cada any, el dia 27 de gener es commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. L’ONU va escollir aquesta data perquè aquell dia de l’any 1945, les tropes soviètiques van alliberar el camp de concentració i d’extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau (Polònia).

És per aquest motiu que, en aquestes dates, us proposem veure el documental Les 7 caixes que TV3 va estrenar l’any 2018 en el programa Sense ficció.

Dory Sontheiner. en una imatge del documental. (Font: web naciodigital.cat).

Explica una història sobre la família de Dory Sontheiner, farmacèutica i òptica catalana d’origen alemany.

Quan van morir els seus pares, endreçant per casa seva va trobar 7 caixes. En obrir-les, se li va mostrar tot un món silenciat del seu passat. Ella, educada com a catòlica a l’Espanya de Franco, es va assabentar que formava part d’una família jueva amb una terrible història de persecució i que va acabar sent víctima de l’Holocaust nazi. Així, va descobrir la seva identitat real i la de la seva família.

L’estudi de la documentació trobada li va permetre reconstruir un trencaclosques amb històries molt dures i d’una gran càrrega emocional. D’aquesta recerca en va sortir un llibre titulat Les set caixes. I del llibre va néixer el documental de TV3 Les 7 caixes que podeu veure en aquest enllaç.

El punt culminant del treball de la Dory va ser la reunió de familiars que va aconseguir celebrar a Barcelona. Un retrobament amb el passat i una il·lusió de futur.


Fitxa tècnica

(Font: web ccma.cat).

Títol: Les 7 caixes

Direcció: Carles Canet i David Fonseca.

Producció executiva: Valentí Roda i Noemí Cuní.

Any: 2018

Durada: 54 minuts

És una producció de Broadcaster Audiovisual Services SL en coproducció amb Televisió de Catalunya i RTVE i amb el suport de l’ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals).

Les 7 caixes. (54 minuts)


Treball sobre el documental

1. Dades biogràfiques

    1. Busca informació sobre Dory Sontheiner:
        • Data i lloc de naixement.
        • Lloc de residència.
        • Activitat professional.

2. El descobriment

    1. Explica què són les “7 Caixes”.
    2. Quant temps va tardar la Dory en començar a estudiar a fons les caixes després d’haver-les trobat? Per què?
    3. Els pares de la Dory no li havien ensenyat aquests documents mentre estaven vius. Per quin motiu pensa ella que no ho van fer?
    4. En acabar la II Guerra Mundial, quin tipus d’ideologia dominava a l’Estat espanyol? Com va influir aquest fet en l’actitud dels pares de la Dory de no parlar del que havia passat a la seva família?
    5. En una conversa entre tres persones de família jueva, el senyor Bassat comenta les dificultats que va tenir de jove pel fet que algú sabés que era jueu. Esmenta-les.
    6. A quina edat es va assabentar ella que la seva família era d’origen jueu?

3. La família

    1. La Dory parla amb persones, familiars, que són de diversos països. Indica el nom d’aquests països.
    2. Quin projecte té la Dory una vegada ha contactat amb tots ells? Com reaccionen els familiars que va coneixent davant la seva proposta?
    3. L’avi i, després, el pare de la Dory havien tingut una fàbrica a Barcelona. Com es deia aquesta fàbrica? Quin producte fabricaven?
    4. En una visita a un col·leccionista de nines de la Costa Brava, la Dory descobreix una nina “jueva”. Com és que es pot considerar “jueva”?
    5. El Michael dels EEUU és l’únic supervivent dels camps de concentració que encara és viu. Què descobreix en un documental sobre el camp de Terezin?

4. La memòria històrica

    1. En un moment del documental la Dory manté un diàleg amb periodistes. Una de les coses que els comenta és que 23 dels seus familiars van morir al Camp de concentració i d’extermini d’Auschwitz. De quins altres camps es parla en el documental? Per què diuen que seria molt important que tothom, alguna vegada, visités aquests camps?
    2. En una visita a Jerusalem, a l’institut Yad Vashem, la Dory hi aporta una documentació. Quin tipus d’informació custodien i per quin motiu ho fan?
    3. A la ciutat de Fribourg (Alemanya), la Dory visita el pis on va viure la seva mare. Allà ens mostren dues Stolperesteine. Explica què són.
    4. En un moment del documental podem veure la Dory fent una xerrada en un institut de secundària. Amb quina finalitat la fa?

5. El retrobament

    1. Al final, fan la trobada. A quin lloc concret de Barcelona la fan? Són moltes persones, de diverses generacions i països, parlen diverses llengües…Com valoren els familiars aquesta trobada?
    2. Com a conclusió, què fa cadascun d’ells?
Dory Sontheiner amb els seus familiars. (Font: web ccma.cat/tv3/sense-ficcio).

Les set caixes: treball sobre el documental (pdf)


Autors: equip memoria.cat/edu

Manresa, gener 2022