8. Els bombardeigs

Moltes ciutats catalanes van patir els bombardeigs de l’aviació del bàndol franquista amb el resultat de milers de morts. Per protegir-se dels bombardeigs, que volien destruir infraestructures i atemorir la població civil, moltes ciutats van construir refugis antiaeris.

  • En quin lloc de la vostra població us trobeu en aquest moment, de manera real o virtual? Indiqueu el nom del carrer o plaça i de l’edifici, si escau.
  • Quin fet històric rellevant va passar en aquest lloc?

   Palabras para Julia

Una de les moltes víctimes civils dels bombardejos feixistes a Barcelona va ser Julia Gay. Va deixar tres fills: Luís, Juan i José Agustín Goytisolo, tots tres escriptors. Aquest últim va posar el nom de Julia a la seva filla en record de la mare, i li va dedicar el poema Palabras para Julia. El cantautor Paco Ibáñez va musicar aquest text i el va presentar al teatre Olympia de París l’any 1970. És, sobretot, un cant a la vida i, per tant, a la resistència.

Palabras para Julia (pdf)

  • La guerra va provocar moltes morts innocents i molt patiment a la població. El poema és, malgrat tot, un cant a la vida i a la resistència. Quins sentiments us transmet aquesta cançó?
  • Es van construir refugis a la vostra població? Quants? On es van construir? Encara es conserven? Es poden visitar?
  • Què s’entén per “ritme lliure”? Quins moments d’aquesta cançó són a ritme lliure? És a dir, quins segueixen una pulsació regular i quins no?
  • Les estrofes i la tornada tenen unes textures molt contrastades. Les sabríeu identificar i explicar-les i/o posar-hi noms?