6. L’exili i la deportació

Una part dels republicans que, amb l’entrada de les tropes franquistes,  pensaven que podien ser detinguts, empresonats o executats, van emprendre el camí de l’exili. La majoria van marxar a França, travessant la serralada dels Pirineus.

A França es van habilitar camps per instal·lar els refugiats espanyols que creuaven la frontera. En principi, el govern francès no veia amb bons ulls l’arribada dels refugiats i volia repatriar-los, però finalment van ser acollits.

Primerament, només hi havia exiliats espanyols, però després hi van arribar jueus i aleshores aquests camps es  van convertir en el primer pas per anar a parar, més tard, als camps nazis.

En els camps, els refugiats van patir unes condicions de vida molt dures: fred, males condicions higièniques, pèssima alimentació…

Quan va esclatar la II Guerra Mundial, molts republicans exiliats es van incorporar a la lluita de la Resistència francesa contra Alemanya, pensant que la victòria aliada a la guerra significaria la derrota del feixisme i per tant, també, del franquisme. Molts antifranquistes  van passar a ser,  aleshores,  presoners dels alemanys i van ser deportats als camps nazis. La majoria, uns 15.000 espanyols, van ser internats al camp de concentració de Mauthausen (Àustria).

Més tard, una part important dels exiliats va retornar a l’Estat espanyol, però altres es van quedar a l’exili definitivament. Aquests es van traslladar, majoritàriament, a Sud-amèrica (Mèxic, Xile, República Dominicana…). Alguns d’ells van tardar molts anys a tornar  i altres no van tornar mai més.

Al pas fronterer del Portús, febrer de 1939. (Fotografia: ANC, Fons Maria Amparo Panabière. Font: ¹ ).

6.1. El camí de exili

Document  Mapa dels passos fronterers i el camps de refugiats
Font: La Guerra Civil a Catalunya (1936-1939). Vol. 4. Derrota, ocupació militar i exili. Barcelona: Edicions 62, 2005. Pàg. 211.
 1. Per quins punts de la frontera van travessar els Pirineus i van passar a França les persones que van marxar a l’exili?
 2. Quins eren els camps de refugiats que hi havia al sud de França?
Document  Text sobre la rebuda dels exiliats a França
Exiliats al camp de refugiats de Bram, març de 1939. (Fotografia: Agustí Centelles. Font: ²).

Consulteu aquest text sobre l’arribada dels exiliats a França segons diversos historiadors.

 1. Segons les paraules de la historiadora Rosa Toran, quina era la por que tenia la població del sud de França davant l’arribada de refugiats?
 2. Segons les paraules de l’historiador Pelai Pagès, quins van ser els dos principals camps de refugiats? Quina descripció en fa?
 3. Segons expliquen els historiadors Felip Solé i Enric Pujol, quin pacte van fer les autoritats franceses amb el govern de Franco?
 4. En quantes persones quantifica l’èxode republicà, l’historiador Javier Rubio? I el volum de catalans expatriats? Quantes persones van morir en els camps de refugiats francesos? Per quines causes van morir principalment?

6.2. Les condicions de vida als camps de refugiats francesos

Document ③  Fragments del dietari de Vicenç Prat

Vicenç Prat Brunet (1902-1957) era un escriptor i polític manresà. Va ser regidor de l’Ajuntament de la seva ciutat durant la República. El 1939 es va exiliar a França.

Llegiu aquests fragments del dietari que va escriure durant la seva estada  als camps de refugiats titulat “França 1939-1942” i que ell mateix va il·lustrar amb aquests dibuixos.

Camp de refugiats a la platja d’Argelers. (Font: web memoria.cat/exili-vicenc-prat).
Barracons al camp de refugiats de Bram. (Font: web memoria.cat/exili-vicenc-prat).
 1. Quines eren les condicions de vida als camps de refugiats?
 2. Quines eren les pors i les angoixes dels refugiats?

6.3. La deportació als camps nazis

Document  Text sobre els deportats als camps nazis
Col·locació d’una llamborda o stolpersteine a Manresa, 13 de maig de 2021. (Font: web memoria.cat/deportats).

Llegiu aquest text sobre els catalans que van ser deportats als camps nazis.

 1. Qui eren, en general, els deportats catalans als camps nazis?
 2. Per on van anar passant fins arribar allà?
 3. Què són les stolpersteine? On es col·loquen? Quina intenció tenen?
Document   Biografia del manresà Jacint Carrió
Jacint Carrió, 1998. Du un braçalet amb el número que tenia com a deportat a Mauthausen. (Fotografia: Marc Vila Puig. Font: web memoria.cat/deportats).

Va ser dependent de comerç, sindicalista i polític. Va marxar a l’exili i va ser deportat als camps de concentració de Gusen i de Mauthausen (Àustria).  La seva història és un d’exemple del que va passar a milers de deportats.

Consulteu les dades biogràfiques de Jacint Carrió Vilaseca en aquest web dedicat als manresans deportats als camps nazis.

 1. Confeccioneu una cronologia que mostri tot el recorregut que va viure Jacint Carrió, des de l’inici de la Guerra Civil fins al 1945.

 

Activitat sobre la vostra població o comarca     

 1. Busqueu informació sobre els deportats als camps nazis de la vostra població o comarca: nombre, noms, camps als quals van ser deportats… Indiqueu, també, si van sobreviure o no.
 2. Mireu si a la vostra localitat hi ha alguna stolpersteine. Feu-ne una fotografia i cerqueu una breu informació del deportat.

Notes:
1 Font: La Guerra Civil a Catalunya (1936-1939). Vol. 4. Derrota, ocupació militar i exili. Barcelona: Edicions 62, 2005. Pàg. 99.
² Font: La guerra civil espanyola. Fotògrafs per a la història. Barcelona: MNAC, 2002).

segueix >>>