4. L’escola catalana

La República va establir un model de societat democràtica, igualitària, laica i descentralitzada. Basant-se en aquests principis la República va fomentar l’ensenyament públic i gratuït, va introduir un model educatiu basat en la innovació pedagògica, la coeducació i l’ensenyament laic. A més, a Catalunya, la Generalitat va fomentar l’ensenyament en català i el coneixement de l’entorn. Aquesta aposta per l’educació va fer reduir la taxa d’analfabetisme de les nenes i va permetre la incorporació de les dones a treballs qualificats com el de mestres.

  • En quin lloc de la vostra població us trobeu en aquest moment, de manera real o virtual? Indiqueu el nom del carrer o plaça i de l’edifici, si escau.
  • Quin fet històric rellevant va passar en aquest lloc?

   I tu sols tu

I tu sols tu, és un cant feminista del grup valencià El Diluvi, aparegut en el seu disc Alegria, de l’any 2015. Basat en el poema Divisa de Maria Mercè Marçal reivindica el paper de les dones en la història i denuncia la discriminació que han patit.

I tu sols tu (pdf)

  • La política educativa portada a terme des del govern va obrir nous horitzons i més perspectives de futur a les dones. En aquest sentit, comenteu el significat de les frases: “seràs aquella que vas voler ser” i “de qui sap que el demà serà millor”.
  • Quines escoles hi havia a la vostra població durant la República? Se’n van construir de noves? Com es deien? Encara existeixen? Podeu obtenir alguna fotografia?
  • Expliqueu l’estructura d’estrofes i tornades d’aquesta cançó i, en especial, les semblances i les diferències musicals entre les estrofes. Expliqueu l’estructura de manera esquemàtica considerant que A és la tornada i B i C les estrofes.
  • En quins punts del text hi ha preguntes i respostes? Quines veus fan la pregunta i quines la resposta? En quins casos la resposta entra abans que acabi la pregunta?