2a part: Vides trencades

Aquesta activitat s’ha pensat per fer-la per escrit a casa i lliurar-la per a la seva avaluació. Cal ordinador o dispositiu mòbil.

1. Analitza les trajectòries de dos deportats, Jesús Dalmau i Enric Cunill, a l’exili i a la deportació.

Jesús Dalmau http://www.memoria.cat/deportats/jesus-dalmau-colom/
Enric Cunill http://www.memoria.cat/deportats/enric-cunill-marfa/

Compara les seves trajectòries.

2. Alguns deportats catalans als camps nazis van tenir l’obsessió de deixar constància del que allà patien. Fes una recerca sobre Joaquim Amat-Piniella, sobre Francesc Boix i sobre “els notaris de MauthausenCasimir Climent i Josep Baylina.

Explica de quina manera van intentar que no s’oblidés l’horror de Mauthausen.

3. Busca a la base de dades de deportats espanyols als camps nazis algun nom que coneguis o bé persones nascudes al teu poble o ciutat.

Posa per escrit el que hagis trobat.

4. Els deportats supervivents i els familiars dels que havien mort als camps de concentració van haver de callar durant tot el franquisme el que havien patit. La transició a la democràcia, que va anar acompanyada de la impunitat dels responsables de la dictadura, va anar de la mà de l’oblit dels deportats.

Els supervivents i els familiars més directes van ser reconeguts i compensats per la República Federal Alemanya i per la República Francesa, successores dels règims feixistes que van deportar tants republicans espanyols. L’estat espanyol, en canvi, successor de la dictadura que els va expulsar a l’exili i que els va condemnar a la mort després de la visita a Berlín de Serrano Suñer, no ho ha fet.

Les principals iniciatives de record i homenatge han estat les de l’Amical de Mauthausen i altres camps, que hi treballa des de la seva fundació clandestina a les acaballes del franquisme, i de les associacions per a la memòria històrica, que recentment han instal·lat llambordes stolpersteine a diferents ciutats de Catalunya.

Explica els objectius i les iniciatives de l’Amical i investiga què és això de les stolpersteine a nivell europeu i a Catalunya.

 

5. Escolteu la cançó Retornarem, composta el dia de l’alliberament de Mauthausen (5-5-1945) pel deportat català Ricard Garriga (presoner nº 5972) i interpretada pel també deportat català Joan Vilató (nº 3829).

Caràtula del disc que inclou aquesta cançó. Fou editat per la FEDIP (Federació Espanyola de Deportats i internats Polítics) a França el 1965.

 

Podeu descarregar i imprimir aquesta segona part

aquí