Una carta inèdita de 1923 mostra l’agraïment dels japonesos a Manresa per la solidaritat amb els afectats per un terratrèmol

A l’Arxiu Municipal de Manresa es conserva una carta del cònsol del Japó a Barcelona, datada el 16 de setembre de 1923, que agraeix l’escrit que li va enviar l’alcalde de Manresa, en nom de l’Ajuntament, per testimoniar-li el condol per les víctimes d’un terratrèmol que es va produir al Japó l’1 de setembre d’aquell any.

La carta del cònsol –trobada per la nostra Associació i que fins ara ha restat inèdita- diu:

“Tan pronto fué en mi poder la attª  Comunicación de V.E. de 7 actual dándome el sincero pésame en nombre del Excmo Ayuntamiento de esa fabril y heróica Ciudad, la trasladé al Excmo Sr. Ministro del Japon a Madrid, quien me encarga trasmita a V.E., al Excmo Ayuntamiento de su digna Presidencia y a la Ciudad toda, su mas sincero y profundo agradecimiento por las cariñosas y sentidas palabras de afectuosa simpatia de consuelo para la nación japonesa con motivo de la tremenda catástrofe sismica que ha cortado como una flor tantos miles y miles de vidas en plena laboriosidad.
Uno mi modesta pero viva gratitud a la de la nación japonesa y en tan luctuosa circunstancia ruego a V.E. se digne aceptar el testimonio de mi consideración personal mas distinguida”.

L’1 de setembre de 1923 s’havia produït un dels pitjors terratrèmols de la història, que va colpejar la regió de Kanto i va destruir gran part de Tòquio, Yokohama i els voltants. El total de víctimes fou de més de 140.000, entre morts i desapareguts.

Aquí podeu veure diverses imatges del terratrèmol de 1923:

www.theatlantic.com/infocus/2011/03/1923-kanto-earthquake-echoes-from-japans-past/100025

Aquesta és la carta del cònsol japonès a l’alcalde de Manresa:

 

Buscar a tot memoria.cat