L’Escola del mestre Albagés

Taula de continguts

Resum

Josep Albagés i Ventura, conegut popularment  com a “mestre Albagés”,  va exercir des de 1915 fins al 1934 la docència de l’ensenyament primari a la ciutat de Manresa. Inicialment, l’escola on impartia les seves classes era ubicada a l’antic convent de Sant Domènec, i , a partir de l’any 1931, es va traslladar a l’ala esquerra de l’Institut de Segona Ensenyança, actualment Institut Lluís de Peguera.

El mestre Albagés aportà a Manresa els corrents pedagògics més avançats, exercint una docència arrelada a l’entorn més immediat dels seus alumnes.

Cada dia un alumne deixava constància en el “Quadern de rotació (diari de classe)” de totes les activitats que es feien a l’aula.

El Mestre Albagés, políticament proper a la Lliga, va deixar una empremta extraordinària a tota una generació d’alumnes, que elogiaven el seu mètode d’ensenyament i el tracte que tenia amb cadascun d’ells.

El 1934 va marxar de Manresa per anar a dirigir una escola del Patronat de Cultura de Barcelona, ciutat on s’establí.

Un dels mestres més carismàtics i elogiats que ha gaudit Manresa ha estat, sens dubte, Josep Albagés i Ventura, conegut pel “mestre Albagés”, que va exercir durant 19 anys la docència de l’ensenyament primari a la ciutat de Manresa.

Josep Albagés va néixer a Vimbodí el 1877. El 1915 per concurs de trasllat arribà a Manresa on estigué fins el 1934.

Exercí bona part d’aquest temps a l’escola ubicada a l’antic convent de Sant Domènec, on actualment hi ha l’Escola Municipal de Música, fins que l’any 1931 es va traslladar a l’ala esquerra de l’Institut per ocupar-hi dues aules i tenir cura dels cursos de Preparatòria.

El mestre Albagés introduí a la seva escola els corrents pedagògics més avançats, exercint una docència arrelada a l’entorn més immediat dels seus alumnes. Cada dia un alumne deixava constància en el “Quadern de rotació (diari de classe)” de totes les activitats que es feien a l’aula. D’altra banda, les exposicions de treballs escolars que l’Escola realitzava al final de cada curs, rebien elogis unànimes dels qui la visitaven.

L’activitat de Josep Albagés a Manresa no es limità només a la docència, sinó que també participà en nombroses entitats de caire cultural com ara el Centre Excursionista de la Comarca de Bages, l’entitat esperantista Bela Espero, els Amics de la Cultura Popular, l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana i l’Orfeó Manresà.

El 1934 va ser sol·licitat per dirigir una escola del Patronat de Cultura de Barcelona i marxà de Manresa deixant una bona petja en el camp educatiu i cultural.

Documents

Manresa. 1931-1933. (Documents procedents de l’Arxiu Comarcal del Bages)

Reproducció de diverses pàgines del “Quadern de rotació (diari de classe)”, fet pels alumnes de l’escola del Mestre Albagés, corresponents als cursos 1931-32 i 1932-33. Significa una mostra de les modernes tècniques pedagògiques que feia servir aquest professor.

Fotografies

Manresa. 18-3-1934. Local del Centre Excursionista de la Comarca de Bages. Acte d’homenatge de comiat –a càrrec d’ex-alumnes i amics- al mestre Josep Albagés i Ventura, que deixa Manresa -després d’haver exercit de mestre durant 19 anys- per passar a dirigir una escola a Barcelona.

Vídeos de testimonis

Tomàs Dalmau i Colom sobre l’escola del mestre Albagés
Data de l’entrevista: maig del 2006
Josep Torra i Ferrer sobre l’Escola del Mestre Albagés – Escola La Salle
Data de l’entrevista: maig-juny del 2006
Buscar a tot memoria.cat

La República a Manresa en un clic (1931-1936)