La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

La proclamació de la República a Manresa. Documents

 

Dia 14 d’abril
Dia 15 d’abril
Dia 16 d’abril
La proclamació de la República a d’altres municipis
Telegrames d’entitats de Manresa al president Macià

 

14 d'abril

Manresa. 14-4-1931. Acta de constitució de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa

 

 

14-4-1931. Cartes del President Francesc Macià a l’Ajuntament de Manresa en què demana la proclamació de la República. Bans i altres comunicats de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa sobre la proclamació de la República.

 

 
 
 
 
 
 
   

Manresa. 14-4-1931. Comunicats, notes, factures, segells, etc. de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

15 d'abril


Documents emesos i rebuts per la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa el dia 15 d’abril. (Arxiu Històric Comarcal de Manresa).

Cal destacar la correspondència amb el President Macià (en la qual la Junta l’informa de la seva constitució, del nomenament de Joan Selves com a alcalde i que la guarnició militar s’ha posat al costat de la República), el telegrama del governador civil on demana novetats, l’acta de la reunió amb membres de la CNT, unes notes manuscrites sobre aquesta mateixa reunió i el comunicat de destitució del Jutge municipal. Com a curiositat, una factura del desaparegut Cafè Bar Miquela de l’àpat que devien fer els membres de la Junta en un dia frenètic d’activitat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

16 d'abril


16-4-1931. Documents emesos i rebuts per la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa el dia 16 d’abril. (Documents procedents de l’Arxiu Històric Comarcal de Manresa).

Cal destacar el telegrama del president Macià en el qual felicita Joan Selves per la constitució de l’Ajuntament; els comunicats de la Junta de destitució del director de la presó i del jutge municipal; el comunicat de la CNT on dona la vaga general per acabada; la carta de l’historiador Lluís Soler i Terol al president Macià i un document titulat “Informe censura telèfonica” sobre el contingut de diverses conferències telèfoniques (entre les quals una del capità general amb el tinent coronel de la caserna del Carme de Manresa sobre l’enviament d’un piquet de soldats a la Pirelli).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

La proclamació de la República a d'altres municipis

Abril del 1931. Cartes, bans i comunicats de diferents ajuntaments de la Catalunya central adreçats a Manresa en què s’informa de la proclamació de la República o de la constitució dels respectius ajuntaments. (Documents procedents de l’Arxiu Històric Comarcal de Manresa).

Hi ha documents d’Aguilar de Segarra, Avinyó, Balsareny, Callús, Cardona, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Casserres, Puig-reig, Rajadell, Sant Fruitós de Bages (que fa referència a la celebració d’una “Diada Republicana”), Sant Martí de Torroella, Sant Mateu de Bages, Santa Cecília, Santpedor i Solsona.

També hi ha dos documents de la Junta de Manresa perquè es constitueixin definitivament els ajuntaments de Solsona (on s’han desestimat unes reclamacions) i el de Sant Mateu de Bages. Aquí es commina a l’alcalde i al secretari que “donin possessió de l’Ajuntament, documents i caixa” als republicans elegits, ja que sinó “li seran exigides responsabilitats pel govern de la República”. Cal remarcar també una nota manuscrita de Francesc Viadiu, de Solsona, a Francesc Farreras i Duran en què afirma: “Ara podrem entrar per la porta gran i dominar aquestes comarques”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Telegrames d'entitats de Manresa al President Macià

Abril del 1931. Telegrames de felicitació i adhesió adreçats al president Francesc Macià per les següents entitats manresanes: Penya Renovació, Foment de la Sardana, Orfeò Manresà i La Unió Mercantil. (Documents de l’Arxiu Nacional de Catalunya)