Les repressions de la guerra
i la postguerra a Manresa

Imatges i documents de mossèn Josep Riba

Mossèn Josep Riba i Capdevila, al carrer de Sant Llorenç de Bríndisi, de Manresa, l’any 1929. (Col·lecció Mossèn Riba).

Mossèn Josep Riba, a la dreta de la fotografia, a Joncadella, l’any 1930. (Col·lecció Mossèn Riba).

31-12-1933. Vetllada artística de la secció dels “Avantguardistes”, de la Federació de Joves Cristians de Catalunya (fejocistes), al col·legi La Salle de Manresa. Mossèn Riba era el responsable d’aquesta secció. (Col·lecció Mossèn Riba).

Any 1935. Acampada excursionista dels “Avantguardistes” a Joncadella. (Col·lecció Mossèn Riba).

Any 1936. Partit al camp dels fejocistes de Manresa. Estava situat als “Docks”. (Col·lecció Mossèn Riba).

1937. Mossèn Riba s’hagué de camuflar a Barcelona durant la guerra per tal de salvar la vida. Aquí el veiem, vestit de paisà, amb el també capellà Lluís Camps, qui havia estat vicari del Carme i, després de la guerra, rector de la Seu. (Col·lecció Mossèn Riba).

Juny del 1937. Reunió clandestina de sis capellans en la dispesa del carrer de Tantarantana número 12, a Barcelona, on s’amagava mossèn Riba (a la dreta). (Col·lecció Mossèn Riba).

Diverses imatges de mossèn Riba, o captades per ell, on el podem veure vestit de paisà a la pensió del carrer de Tantarantana a Barcelona i l’entorn d’aquest indret. (Col·lecció Mossèn Riba).

Juliol de 1937. Mossèn Riba hagué de marxar de Barcelona quan van cridar la seva quinta per anar al front i s’amagà en aquesta masia de Centelles (anomenada “El Rossell”) durant la resta de la guerra. (Col·lecció Mossèn Riba).

Un cop acabada la guerra, mossèn Riba torna a realitzar les seves tasques sacerdotals. Aquí el veiem a Manresa, l’any 1941. (Col·lecció Mossèn Riba).

24-5-1942. Trobada de l’Associació d’Antics Alumnes de la Salle de Manresa. (Col·lecció Mossèn Riba).

Fotografia presa per mossèn Riba, a la postguerra, en la seva faceta de capellà castrense. (Col·lecció Mossèn Riba).

 

Mossèn Josep Riba era afeccionat a la fotografia. Aquí podem veure algunes de les que va enregistrar: una panoràmica de Manresa, amb la Seu a primera vista, les obres de remodelació de la basílica (1932), una altra d’un cotxe, enregistrada a Castellgalí, i tres imatges de les processó de la Santa Missió que es va celebrar l’any 1941 a Manresa (la processó va de la carretera de Vic, la carretara Cardona i el Pont Nou, en direcció al cementiri). (Col·lecció Mossèn Riba).

Carnets de la UGT, certificats, cotitzacions i rebuts conforme estava al corrent del pagament de les quotes al sindicat, pertanyents a mossèn Riba. En una època de sindicació obligatòria, Josep Riba hagué de complimentar tota aquesta documentació per tal de poder treballar d’administratiu en una notaria de Barcelona, i esquivar així el perill de ser reconegut com a capellà. (Col·lecció Mossèn Riba).